Huub van Overveld krijgt uitleg van Wim Vorsselmans.
Huub van Overveld krijgt uitleg van Wim Vorsselmans.

Striptekenaar op werkbezoek

Algemeen

HALSTEREN - ZUNDERT - Zonder Otto zou De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant niet hetzelfde zijn. Al bijna vijftien jaar bedenkt striptekenaar Huub van Overveld elke week een grappig avontuur voor zijn figuurtje Otto. Omdat een striptekenaar niets is zonder inspiratie, ging Huub op werkbezoek bij de drukkerij die deze krant afdrukt.

Drukkerij Vorsselmans in Zundert is een begrip in de wereld van huis-aan-huisbladen. Ruim 650.000 rollen er elke week van de drukpersen, om vervolgens te worden verspreid in heel Brabant en Zeeland, én in de gemeente Woensdrecht, Halsteren en Lepelstraat. “Elke week teken ik een strip voor de krant”, zegt Huub van Overveld, “maar in al die tijd had ik nog nooit gezien hoe het er achter de schermen aan toeging. Daar was ik wel benieuwd naar.” Eén telefoontje van Huubs begeleiders – hij heeft een stoornis in het autistisch spectrum en brengt zijn dagen door in het werkatelier van SDW’s Dagcentrum Colweghe in Halsteren – was genoeg om het te regelen. Op maandag 11 oktober zag Huub op de redactie hoe de PDF van de volgende Halsterse Krant naar Drukkerij Vorsselmans werd verstuurd. Een half uur later stond Huub in Zundert, in de drukkerij waar die PDF wordt omgevormd naar een echte krant.

Ingewikkeld

Drukker Wim Vorsselmans vertelt hem alles over hoe de krant wordt gedrukt. Het duurt niet lang of het duizelt Huub: “Het is mooi om te zien maar ik wist niet dat het zo ingewikkeld was!” Offsetdruk ís ook ingewikkeld. Alles draait om het afstotende effect tussen water en inkt. Van de op de computer opgemaakte krantenpagina wordt een drukplaat gemaakt, die wordt voorzien van een wateroplossing op de delen waar geen inkt moet komen. Voor elk van de vier drukkleuren – zwart, cyaanblauw, magentarood en geel – wordt een plaat gemaakt en wordt een aparte laag inkt op het papier gedrukt. Zo ontstaat een krantenpagina – bijvoorbeeld die met Otto erop - die in het geval van De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant 16.750 keer van de drukpers rolt.

Interessant

Vorsselmans overspoelt Huub enthousiast met feitjes: dat zijn drukpersen zo’n 38.000 kranten per uur kunnen drukken, dat die kranten automatisch worden verdeeld in stapeltjes van 50 stuks om het de bezorgers makkelijker te maken, dat een rol papier zo’n 1600 kilo weegt en goed is voor een kleine 40.000 kranten en dat de energie voor de drukkerij onder andere komt van zo’n 1000 zonnepanelen die op het dak liggen, en dat dat maar goed is omdat de papierprijs steeds verder stijgt. Huub doet goed zijn best om alles te horen - het is nogal lawaaierig in een drukkerij - en vindt het zichtbaar interessant om zijn eigen werk van de drukpers te zien rollen. “Heel mooi om te zien, maar ik heb een beetje hoofdpijn van alle informatie”, is zijn conclusie, “ik ben benieuwd wat Otto hiervan vindt. Dat vertelt hij vast binnenkort!”

Van de op de computer opgemaakte krantenpagina wordt een drukplaat gemaakt.
De kranten rollen van de drukpers.
Striptekenaar Huub van Overveld op 'werkbezoek' bij de drukkerij.
De striptekening die Huub maakte naar aanleiding van zijn werkbezoek.