Jan Maas kreeg bij de Ronde van Huijbergen het Zilveren Wiel uitgereikt namens de KNWU.
Jan Maas kreeg bij de Ronde van Huijbergen het Zilveren Wiel uitgereikt namens de KNWU. Foto: Pascal Brugman

Jan Maas draait verder met het Zilveren Wiel

Algemeen

HUIJBERGEN – De Woensdrechtse Wielerzomer werd in Huijbergen niet alleen afgesloten met een spectaculaire koers, maar ook met een welverdiende onderscheiding voor Jan Maas, die zich al 25 jaar inzet voor het Huijbergse Wielercomité. Het lintje en de oorkonde krijgen een ereplaatsje boven zijn bed, en als het aan hem ligt gaat die inzet nog wel even door.

In 1996 werd fietsliefhebber Jan Maas door toenmalig voorzitter Piet Broosus gevraagd of hij geen lid wilde worden van Wielercomité Huijbergen. Die vraag was niet aan dovemansoren gericht: zijn opa – die ook Jan Maas heette – stond mede aan de wieg van het Wielercomité. Jan Maas zei “ja”, maar stelde een voorwaarde: “Mijn fietsmaat Ruud Broosus, de zoon van Piet, moest dan ook lid worden. En dat deed hij. Jammer dat hij gestopt is, maar we hebben samen veel moois bereikt.” Voor al dat moois dat Jan Maas – al dan niet samen met Ruud Broosus – bereikte in zijn 25 jaren bij Wielercomité Huijbergen kreeg hij het Zilveren Wiel uitgereikt door KNWU-districtsvoorzitter Anja de Bont. “Ik vermoedde het al een beetje”, zegt Maas, “een paar maanden terug vroeg onze secretaris Jeroen van Wezel ineens het telefoonnummer van mijn vrouw Esther. Daar dacht ik verder niet bij na, maar onlangs zat ik tijdens een fietstocht eens te rekenen en besefte ik dat ik 25 jaar lid was van het Wielercomité. Toen viel de frank. Toen ik tijdens de Ronde onze voorzitter Erwin van den Broek, en onze oud-voorzitters Peer Maas en Carel-Jan Reuver zag wist ik genoeg. Toen snapte ik ook waarom mijn vrouw zei dat ik na de koers nog even naar huis moest om nette kleren aan te trekken. Dat zegt ze anders nooit.”

Parcours

Maas kreeg voor het voltallige publiek van de Ronde van Huijbergen alle lof toegezwaaid. “Ik was toch een bietje trots”, zegt hij met Huijbergse bescheidenheid. Terecht, want Maas nam het initiatief voor de Huijbergse jeugdronde, en stond ook aan de wieg van de veldrit en het parcours daarvan, dat inmiddels wordt gezien als misschien wel het mooiste parcours van Europa. “Toentertijd was er maar één cross in West-Brabant, op een weiland in Etten-Leur. Ik fietste door Huijbergen, ik zag de Nootjesberg en de Tiestenduin en dacht ‘Moet je kijken wat voor mooi parcours wij hier hebben liggen!’. Toen ik het idee voor een cross in Huijbergen opperde was iedereen enthousiast. In 1999 was onze eerste cross, en sindsdien hebben we al vijf keer een NK en twee keer een EK georganiseerd. Dat iedereen mij de geestelijk vader van dat mooie parcours noemt is natuurlijk leuk, maar ik heb de Nootjesberg en de Tiestenduin natuurlijk niet zelf uit de grond gestampt. Die liggen er gewoon, in ons mooie dorp!”

Record

Jan Maas’ liefde voor de wielersport is na 25 jaar nog lang niet bekoeld. Aan stoppen denkt hij nog lang niet. Naast het begeleiden van de wielercarrières van zijn zoons Jan en Marijn, is hij vastbesloten om nóg een NK naar Huijbergen te halen. “Het NK 2024”, zegt hij, “daar gaan we voor. Dan hebben we meer NK’s dan wie dan ook georganiseerd, ik wil me inzetten om dat record naar Huijbergen te halen. Het Zilveren Wiel hangt nu boven mijn bed, daar kijk ik af en toe naar, maar ik kijk ook naast me. Want als Esther me al die jaren niet had gesteund had ik dit niet kunnen doen. Dus ja, ik ben echt wel trots.”

Jan Maas werd bij de Ronde van Huijbergen onderscheiden met het Zilveren Wiel van KNWU.