Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Emotionele boekpresentatie “Onze Jongens In Indië”

Algemeen

HOOGERHEIDE – Op woensdagavond 6 oktober presenteerden auteurs Louis Minnebach en Jan van Elzakker op een vol terras van Bistro d’Ouwe Leeuw in Hoogerheide hun boek “Onze Jongens In Indië”. Het werd een emotionele avond.

Toen hij het speciaal voor het boek geschreven gedicht “Insulinde” voordroeg schoot Jan van Elzakker vol bij de zin “Van dichtbij in de ogen bovendien, zijn nog altijd littekens te zien.” 

Portretten

Om die littekens draait het boek dat hij met Louis Minnebach schreef. “Na thuiskomst begon het grote zwijgen voor de Indiëgangers”, zegt Minnebach, “er was geen luisterend oor voor hen. De 140 portretten in dit boek brengen hopelijk wat kennis over en begrip voor onze Indiëgangers.”

Waarheid

De littekens die Van Elzakker ontroeren voelt de 95-jarige Sjaak van der Lee uit Hoogerheide nog elke dag. In 1946 werd hij als dienstplichtige uitgezonden naar Indië, waar hij zwaargewond raakte. Hij was het niet van plan, maar vindt toch de moed om het woord te richten tot de auteurs en de genodigden. “Dat is me meegevallen”, zegt hij, “maar de woorden die ik vandaag heb gehoord vallen niet mee. Het is de waarheid, maar het valt me niet mee.” 

Verwijten

Later verklaart hij wat er zo moeilijk was aan de woorden van Van Elzakker en Minnebach: “Ik dacht terug aan al die jongens die daar in Indië gebleven zijn”, zegt hij, “20 jaar lang ben ik, samen met enkele kameraden van de Vomi, de Vereniging Oud Militairen Indië, in uniform verschenen op de begrafenissen van oud-Indiëgangers. Het voelde goed om dat te doen, zodat nog iemand hen eer zou bewijzen. Want toen wij terugkeerden uit Indië zijn we nooit voor brave jongens uitgemaakt, het was heel moeilijk. Er werd ons verweten dat we Indië hadden kwijtgespeeld. In Indië heb ik dingen meegemaakt die ik zelfs mijn kinderen niet verteld heb. Dat er nu wat publiciteit is voor wat we hebben doorgemaakt is een goed gevoel. Destijds was er geen aandacht voor ons.”

Verdiend

Wethouders Hans de Waal en Lars van der Beek overhandigen Van der Lee en de twee andere nog in leven zijnde oud-Indiëgangers uit de gemeente, Cees de Krom en Eugène Groffen, een exemplaar van het boek van Minnebach en Van Elzakker. “Het boek ‘Het verdriet van Woensdrecht’ van dezelfde auteurs heb ik in één adem uitgelezen. Ik heb interesse voor militaire onderwerpen en ken de verhalen van mijn schoonvader, die ook actief was in Indië. Ik kan alleen maar vragen om een groot applaus voor de auteurs, maar vooral voor de veteranen. Dat hebben ze verdiend.”

Verkrijgbaar

Onze Jongens In Indië is te koop bij Primera Niels van Elzakker in Hoogerheide, Primera Putte, Coop Heijboer in Huijbergen en Het Zoete Rijk in Ossendrecht. 

Op de foto boven: Wethouders Hans de Waal en Lars van der Beek (uiterst links en uiterst rechts) met de auteurs en veteranen Eugène Groffen, Sjaak van der Lee en Kees de Crom.