Koelreuteria paniculata op de Hertgang.
Koelreuteria paniculata op de Hertgang.

Plantenjagers op De Hertgang

Algemeen

HALSTEREN - De gouden regen (Laburnum anagyroides), de zakdoekjesboom (Davidia involucrata) en de trompetboom (Catalpa): allemaal zijn ze vanuit verre landen naar onze streken gebracht. Door veroveraars of handelaren, maar ook door botanische avonturiers, ‘plantenjagers’, die vaak hun leven op het spel zetten om juist die ene plant te vinden.

Heel wat planten die wij vandaag als vanzelfsprekend beschouwen, werden in de loop der eeuwen naar onze streken gebracht. De Koelreuteria paniculata bijvoorbeeld, ook wel blazenboom, is genoemd naar de 18e-eeuwse Duitse botanicus Joseph Koelreuter, die als eerste westerling deze boom in China heeft ontdekt. De boom werd daar geplant bij de graven van de Chinese mandarijnen. Als het u interesseert hoe sommige bomen hier terecht zijn gekomen is, is het een goed idee om de lezing ‘Plantenjagers’ bij te wonen, die gehouden wordt in het Bezoekerscentrum van Landgoed De Hertgang.
De definitie van een plantenjager, volgens de site van Kew Gardens, geeft een beeld van de persoonlijk­heid van een planten­jager: “De plantenjager is een heel bijzonder persoon, een enthousiaste en deskundige botanicus met avontuur in zijn hart; iemand die risico’s neemt en de extra honderd mijl gaat om de meest ongewone en mooie planten te zoeken”.
De lezing wordt verzorgd door Hans Remijnse, voorzitter van Stichting Landgoed De Hertgang. Locatie:     Bezoekerscentrum De Hertgang, Klaverblokken 18 in Halsteren. Datum: 6 oktober 2021. Tijd: 20.00-22.00 uur; vrij wandelen vanaf 19.00 uur. Toegang:  € 9,50, inclusief koffie/thee en een drankje in de pauze. Betaling kan contant (maar als het mogelijk is, wel graag gepast!), met pin, of door het scannen van de QR-code op locatie. Aanmelden: vooraf via 0164-683801 of hertgang@planet. Deelnemers: minimaal 12, maximaal 20.