Afbeelding

Brabants Boek Present

Algemeen

REGIO - Tweeënvijftig jaar na dato staat het geruchtmakende verhaal over drie broertjes die op onverklaarbare wijze stierven in Eindhoven volop in de schijnwerpers. Schrijver Vrouwkje Tuinman geeft met haar nieuwe boek Tijdelijk verblijf postuum een stem aan de moeder en het jongste zoontje uit het gezin. Zaterdag is dit nieuwe Brabants Boek Present onder veel belangstelling gepresenteerd.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt maken voor de derde keer deze literaire actie in de provincie mogelijk. Vanaf zaterdag 4 september t/m zondag 3 oktober 2021 wordt dit boek gratis meegegeven aan lezers, die voor € 12,50 boeken aanschaffen in deelnemende Brabantse boekwinkels. Met een QR-code in het cadeauboek is het verhaal van Vrouwkje Tuinman ook direct digitaal te lezen of als present door te geven.

Tuinman is geboren en getogen in Den Bosch, maar woont al jaren in Utrecht.  Ze liet zich voor deze literaire opdracht inspireren door een onopgeloste politiezaak in Eindhoven. In 1959 overleden kort na elkaar de drie zoontjes van een pensionhoudster in de stad. Hun dood was zo’n mysterie dat het de gemoederen tot ver buiten Brabant bezighield en de politie er onderzoek naar deed. Vrouwkje Tuinman: “Deze vrouw ploetert en probeert een leven neer te zetten tegen de achtergrond van die stad die zo gericht is op groei en mogelijkheden. En op kleine schaal gebeurt er dan dat grote drama. Al die mogelijkheden die de wederopbouw biedt, kunnen niet uitsluiten dat op persoonlijk vlak de hele wereld instort.”  

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde vier romans en zes dichtbundels. Voor haar bundel Lijfrente ontving ze de Grote Poëzieprijs 2020. Haar laatste roman Afscheidstournee, verschenen in 2016, beschrijft het leven na de dood van de wereldberoemde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Tuinman werd genomineerd voor onder andere de Debutantenprijs en de Libris Literatuurprijs. Haar werk is vertaald in het Engels en het Duits.

Vanaf 6 november zal Tijdelijk verblijf ook als gesproken boek verschijnen. Op initiatief van de Stichting Brabantse Hoeders wordt dit gesproken boek gepresenteerd.

Ina Adema, Commissaris van de Koning Noord-Brabant:

“Schrijvers zijn belangrijk voor Brabant, nu meer dan ooit.”