Houtoogst
Houtoogst Foto: Staatsbosbeheer

Boswerkzaamheden op de Brabantse Wal

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Staatsbosbeheer begint in september met een houtoogst op de Brabantse Wal. De werkzaamheden vinden plaats in het Moretusbos, Stoppelbergen, Reeberg en het Bosje van Kanters. Deze gebieden zijn onderdeel van Grenspark Kalmthoutse Heide. Het doel van de werkzaamheden is een veerkrachtig en toekomstbestendig bos. 

Enkele routes die in het gebied liggen, zullen tijdens de oogst worden omgeleid. Specifieke informatie daarover staat op de website van het Grenspark en wordt in het terrein aangegeven. Eventuele schade aan paden die door de werkzaamheden ontstaat, wordt na afloop zo snel mogelijk hersteld.

Duurzaam bosbeheer

Voorafgaand aan de oogst maakt de boswachter een zorgvuldige selectie van bomen die van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van het bos. Concurrerende bomen die in de buurt staan, krijgen een zogenaamde ‘bles’. Dit is een oranje stip, waaraan de zager kan zien dat de boom geoogst mag worden. De machines rijden over vaste paden, om de bosbodem zo min mogelijk te beschadigen. De stammen worden uit het bos gehaald en verwerkt tot duurzame houtproducten. Zijtakken en de toppen van bomen blijven in het bos achter. Bodemdiertjes en schimmels breken ze af tot grondstoffen die planten vervolgens weer gebruiken om te groeien. Staatsbosbeheer oogst nooit meer dan er bijgroeit, bos blijft dus bos. ‘Variatie in tijd en ruimte’ zorgt ervoor dat er altijd genoeg leefgebied is voor de bosbewoners. De boswachter controleert het bos op de aanwezigheid van bijzondere nesten en holtes, zoals mierennesten, spechtenholen en roofvogelhorsten. Bijzondere elementen worden duidelijk gemarkeerd in het terrein, zodat ze niet beschadigen tijdens de oogst.

Variatie in het bos

Door de oogst ontstaan er open plekken in het bos waar licht op de bodem valt. Zaden kunnen daardoor ontkiemen, dit heet natuurlijke verjonging. De Brabantse Wal kent vanuit de geschiedenis veel productiebossen, die in de vorige eeuw zijn aangeplant. Door het gebrek aan variatie hebben deze bossen een lage biodiversiteit en zijn ze gevoeliger voor ziektes, plagen, droogte en stormen. Om het bos veerkrachtiger te maken, is variatie nodig. Daarom wordt naast de natuurlijke verjonging ook loofhout aangeplant. 

Omleidingen routes

In de bossen waar gewerkt wordt, liggen verschillende wandel-, ruiter- en mountainbikeroutes. Om ervoor te zorgen dat iedereen tijdens de werkzaamheden op een veilige manier kan blijven genieten in het bos, worden enkele routes omgeleid. Specifieke informatie over omleidingen staat op de website van het Grenspark: www.grensparkkalmthoutseheide.com
De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. Na afloop van de werkzaamheden worden ze zo snel mogelijk hersteld. De werkzaamheden worden in het bos aangegeven met bordjes en/of linten, zodat bezoekers niet verrast worden door de machines.