De 11-jarige Lieke aan het kantklossen.
De 11-jarige Lieke aan het kantklossen. Foto: Pascal Brugman

Kantklossen centraal in het Wilhelmietenmuseum

Algemeen

HUIJBERGEN - Afgelopen zaterdag werd in het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen les in kantklossen gegeven aan kinderen. Ook was de tentoonstelling “Pareltjes in Mechelse kant’’ te bezoeken, die voor een zaterdag toch ruim 40 bezoekers trok. Hierover waren de vrijwilligers van het museum erg tevreden.

Er was zelfs een mevrouw uit de Zaanstreek naar het museum gekomen. Zij vertelde de medewerkers dat zij in hun streek bij een club zit waar ze klederdracht van het mooie kant aantrekken en ook enkele unieke stukken bezitten.

De 11-jarige Lieke uit Brugge (België) logeert deze vakantie bij haar opa en oma in Huijbergen en kwam met hen naar het museum. Ze wilde eens graag het kantklossen proberen en kreeg van de gemotiveerde vrijwilligsters de nodige uitleg om een mooie boekenlegger te klossen. Ze vond het makkelijker dan verwacht. Om een boekenlegger te klossen heb je verschillende klossen en draden met elkaar verbonden. Steeds is er een herhaalde cyclus met de klossen waar bij je met de klossen naar links of rechts gaat. Je hebt twee lopers en twee andere klossen waarmee je de cyclus start. Best ingewikkeld lijkt het maar iedereen die voor de eerste keer aan het kantklossen was snapte het al vrij gauw. Lieke vond het zelfs zo leuk dat ze nog een tweede legger speciaal voor haar moeder ging kantklossen. 

De tentoonstelling Pareltjes in Mechelse kant krijgt nog een verlenging tot in oktober, dit tot grote vreugde van het museum. In september en oktober is de tentoonstelling te bezoeken op elke tweede en vierde zaterdag en zondag van de maand. Kijk voor meer informatie op:  www.wilhelmietenmuseum.nl 

Afbeelding
Afbeelding