Afbeelding

Fietspad door Halsters Laag verduidelijkt

Algemeen

MOERSTRATEN – Al jaren wordt erover gesproken, maar dit jaar moet het er echt komen: het fietspad door het Halsters Laag dat Fort de Roovere verbindt met het Oudlandsdijkje in de gemeente Steenbergen. Tijdens een informatieavond in Moerstraten schepte projectleider Cees de Korte van de gemeente Bergen op Zoom de nodige duidelijkheid voor belangstellenden.

De informatieavond, in dorpshuis ParelMoer in Moerstraten, was een initiatief van Moerstrater Marc van der Bol. “De berichtgeving rond het fietspad was erg onduidelijk. Daarom heb ik het initiatief genomen om Cees de Korte hier uit te nodigen, zodat hij zelf kan uitleggen wat de plannen zijn en hoe het ervoor staat.” 

Verdedigingslinie

De Korte houdt zich al sinds 2013 bezig met het fietspad door het Halsters Laag. Hij noemt het een unieke route die het verhaal vertelt van een gebied waar honderden jaren geleden al aan veenwinning werd gedaan. Die veenwinning zorgde ervoor dat het gebied zo laag kwam te liggen dat het als vanzelf een verdedigingslinie werd voor Bergen op Zoom. Het Halsters Laag is de enige waterlinie die een veldslag heeft gezien. In het relatief kleine gebied tussen Halsteren en Steenbergen liggen honderden mooie verhalen. Het fietspad moet die verhalen helpen vertellen.

Fundatie

Maar natuurorganisaties zagen het pad liever niet, grondeigenaar Staatsbosbeheer stelde veel eisen en ook omwonenden hadden zorgen. Over het mogelijk wegzakken van het pad en over het gebruik van staalslakken in de bovenlaag van het fietspad bijvoorbeeld. De Korte stelde zijn toehoorders gerust: “Daarvan is geen sprake meer. Het pad krijgt een fundatie van gebroken betonpuin. Geen sloopafval, dus puur beton. Daar bovenop komt een natuursteengranulaat zoals dat ook gebruikt wordt in de gele paden rond Fort de Roovere.” 

Met omwonenden over fietsers die hun auto voor uitritten parkeren wil De Korte in gesprek om te zien hoe die zorg kan worden weggenomen, en hij stelt zijn gehoor gerust: “Gemotoriseerd verkeer kan straks niet op het fietspad, er komen toegangspoorten.” Ook afval hoeft geen zorg te zijn, stelt De Korte: “Er komen afvalbakken langs het pad, en BOA’s op de fiets zien toe op het gebruik.”

Meerwaarde

De bedoeling is dat het fietspad eind 2021 is aangelegd. De vergunning rond de natuurwetgeving is inmiddels ontvangen, en de gemeente Steenbergen heeft een omgevingsvergunning verleend voor het gedeelte van het pad dat over Steenbergs grondgebied loopt. De omgevingsvergunning bij de gemeente Bergen op Zoom is aangevraagd. Zodra die wordt verleend kunnen er door omwonenden en belanghebbenden zienswijzen worden ingediend. Omwonenden met zorgen, en mensen die een alternatieve route geschikter achten zijn er nog steeds. “Bij bezwaren gaan we in gesprek”, zegt De Korte, “maar ik hoop vooral dat mensen de meerwaarde van dit mooie fietspad zien.”

Raadslid Rian Govers (Lokaal Realisme) ziet die meerwaarde zeker: “Het pad is zeker bijzonder. Maar in het verhaal van Cees hoor ik wel een bijzondere rol voor Staatsbosbeheer, dat vrij dwingend eisen stelt rondom bijvoorbeeld de route die het pad volgt. Ik vind het jammer dat een alternatieve route niet mogelijk lijkt.” 

Bezwaar

Initiatiefnemer Marc van der Bol is blij met de opkomst en de verduidelijking. “Dat dit gebied deel uitmaakt van een oude verdedigingslinie had ik nog niet meegekregen. Het was ook mooi om te zien hoe het pad gaat lopen. Ik heb ook gehoord dat niet iedereen het met de plannen eens is, maar er kan dus nog bezwaar worden aangetekend.”
Staatsbosbeheer wilde niet reageren.