Oma Net van der Poel-Koolen.
Oma Net van der Poel-Koolen.

Gepaste trots op Mathieu

Algemeen

Arjan van Meer domineert week 1 Tourspel

HOOGERHEIDE – De 108e editie van de Tour de France is slechts een week oud doch voelt het alsof er inmiddels een maand verstreken is. Talloze valpartijen, wederopstandingen, ruimhartige aanvalslust, tegen alle logica in fietsend, gezichtsverlies, heroïek en tragedie maken het dagelijks aangluren van werelds belangrijkste wieleromgang tot een waar feest. Diverse coureurs eisten tegen wil en dank een hoofdrol dan wel bijrol voor zich op. Ooit gevestigde namen en oud-tourwinnaars als Thomas, Nibali, Froome buigen het hoofd voor de nieuwe generatie met Alaphilip, Van Aert, Pogacar en natuurlijk Mathieu van der Poel, ontegenzeglijk de grensoverschrijdende smaakmaker!

Mathieu van der Poel zorgde met zijn eerste Tour-debuut voor een waar charmeoffensief. Zijn dadendrang op de crossfiets werden inmiddels diverse malen met een regenboogtrui gehonoreerd. Ook op mountainbike kan hij tot Olympische hoogte stijgen. Daarnaast maakte hij het ‘wegfietsen’ tot diens corebusiness met ondertussen legendarische zeges in de Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race op het palmares. De manier waarop hij zich echter op het hoogste etappeplatform manifesteert gaat alle superlatieven te buiten. Op zondag 27 juni plaatste Mathieu van der Poel zijn ‘gele coup’ en werd terecht tranen trekkend de parallel met grootvader Raymond Poulidor getrokken. De twee jaar terug overleden wielerlegende won zeven touretappes, stond acht maal op het eindpodium doch droeg nimmer het felbegeerde gele tricot. Kleinzoon fietste echter wel zes dagen met verve als klassementsleider rond alvorens hij tijdens de eerste bergetappe capituleerde.

Duinstraat

Een week lang werd de Poupou-hype door de internationale media breed uitgemeten. Op de regenachtige flanken van de Alpen kwam ook Mathieu van der Poel weer tot menselijke proporties en onderging met trots de metamorfose van geel tot Alpecin-blauw. Terwijl hij met het schenken van een bidon aan een jonge supporter opnieuw nog even de harten van menigeen stal, gingen de gedachten ruim vier decennia terug naar ooit de Duinstraat in Hoogerheide. Tegenover cafetaria ’t Pumpke’ ademde alles naar de wielersport. Enerzijds fietste de flamboyante Ad van ‘Sjaak van Poesjes’ zich naar een kortstondig verblijf in de nationale amateurtop. Op de naastgelegen boerderij waren het neven Adrie en Jacques van der Poel die weloverwogen hun passie in broodwinning wisten om te zetten. In de boerenschuur op de hoek van de Duinstraat en het naar hun grootvader vernoemde Van Ostaayland hing het vol met wielen en wielerkleding. Op trainingsdagen kon je zelfs wereldkampioenen als Kuiper, Knetemann et cetera spotten.

Zonder het van de daken te schreeuwen genoten Rinus en Net van der Poel-Koolen van de verrichtingen van hun zonen. De dubbele tourdeelname in 1987, etappewinsten, gele truien, bolletjes trui, klassieke zeges. Vader Rinus overleed begin jaren negentig plotseling en heeft de wereldtitel veldrijden van Adrie helaas niet meer mogen beleven. Moeder Net bleef echter wel enorm betrokken en showde ooit op verzoek de collectie wielertruien op zolder. Ook de zes kleinzonen, die onder de vlag van Van der Poel of Van Broekhoven met passie op de fiets of atletiekbaan hun sport beoefenden, waren haar even lief. Net van der Poel-Koolen overleed in 2018. Niet alleen Poupou zal de afgelopen week met gepaste trots naar beneden hebben gekeken…

Dominant

In het Primera Niels van Elzakker Tourspel stonden vanaf 28 juni niet minder dan 1036 teams aan de start en was het de gelegenheidsformatie Ludo de Dooij/Stefan van den Bussche die achter de rug van Tim Merlier de eerste etappezege en gele trui opeiste. Vervolgens was het vooral Arjan van Meer die het heft in handen nam. De Hoogerheidenaar boekte in de schaduw van Mark Cavendish eveneens een dubbele solo dagzege. Vooral die op donderdag 1 juli was van buitengewone klasse door de gehele top-10 in zijn selectie op te nemen. Zijn dominante sprintploeg stond ook borg voor het behoud van een hele week geel. Chapeau. Tussendoor nam Rowena van de Klundert de tijdrit voor haar rekening en deelden Martin Klaassen, Henny van der Lee en Elsemiek van Campo de winst van Matej Mohoric. In het weekend tekenden Rob Koolen (Dylan Teuns) en René Mous (Ben O’Connor) voor de tourspel eer en glorie. Tweevoudig tourspelwinnaar Michel Mous loste Arjan van Meer als klassementsleider.

Tussenstand Primera Niels van Elzakker Tourspel: 1. Michel Mous (404), 2. Arjan van Meer (398, 3. Team Vlug & Eerlijk (385).

Vader Adrie van der Poel in het geel in 1984.
Mathieu van der Poel.
Afbeelding