Just Jansz.
Just Jansz. Foto: Dennis van Loenhout

Windstil Ossendrecht: “Pas op de plaats”

Algemeen

OSSENDRECHT - Windstil Ossendrecht is een collectief van inwoners die zich al enkele maanden verzetten tegen de 5 windturbines van windpark ZE-BRA. Dat verzet werpt vruchten af, maar Windstil Ossendrecht strijdt door. Deze week is het “make or break”, zegt woordvoerder Just Jansz, die stelt dat een pas op de plaats niet te vermijden is door een recente uitspraak van de Raad van State.


Op 30 juni deed de Raad van State een uitspraak rond de uitbreiding van een windpark in Delfzijl die ook voor windpark ZE-BRA gevolgen kan hebben. De Raad stelt dat er een uitgebreid milieuonderzoek nodig is voor de vaste normen die in Nederland worden gehanteerd voor windparken. Voor windpark ZE-BRA betekent dat een onvermijdelijke pas op de plaats, denkt Just Jansz van Windstil Ossendrecht: “Deze uitspraak gooit de besluitvorming volledig overhoop. Het betekent dat eigenlijk moet worden gewacht tot die milieubeoordeling is gemaakt. Ons inziens betekent dit dat de raad van Woensdrecht het conceptadvies om geen wensen en bedenkingen uit te spreken niet kan goedkeuren. We verwachten ook dat de raad van Reimerswaal gaat concluderen dat er een pauze moet worden ingelast omdat eerst de ruimtelijke onderbouwing moet worden aangepast. Wij vinden hoe dan ook dat er in Woensdrecht pas op de plaats in de besluitvorming moet worden gemaakt.”
Gebeurt dat niet, dan blijft Windstil Ossendrecht zich verzetten tegen de plannen. Oorspronkelijk zouden vijf windturbines van windpark ZE-BRA op Ossendrechts grondgebied worden geplaatst. Twee van die molens - WT18 en WT19 - werden op aandringen van de Woensdrechtse gemeenteraad al geschrapt, WT16 werd door initiatiefnemers Eneco, Zeeuwind en Lindewind van tafel geveegd omdat hij te dicht bij het dorp zou staan en er grote investeringen nodig zouden zijn om de turbine rendabel te krijgen. Windstil Ossendrecht vindt dat óók WT17 moet worden geschrapt. Jansz herhaalt nog maar eens dat Windstil Ossendrecht niet tegen hernieuwbare energie of windparken is, maar dat de actiegroep vindt dat de turbines uit het plan te hoog zijn en te dicht bij de bebouwing van Ossendrecht staan. Met landschapsbederf, slagschaduw, avondverlicht, laagfrequent geluid en eventuele andere gezondheidseffecten - als gevolg. “De effecten van dergelijke grote windturbines zijn nog niet voldoende onderzocht, maar ze zitten echt niet alleen tussen de oren”, zegt Jansz. “Kortgeleden werd bekend dat zelfs Urgenda vindt dat er geen windmolens meer bij moeten komen in Nederland, omdat die het landschap verpesten, en omdat er al genoeg windmolens op land zijn om de klimaatdoelstelling te kunnen halen. Sinds wij actief zijn merken we dat dit onderwerp in Ossendrecht ook veel meer is gaan leven. 128 huishoudens hebben zich bij ons aangesloten en de petitie tegen de resterende windturbine is al 356 keer getekend.” Als WT17 wordt geschrapt staakt Windstil Ossendrecht haar verzet, en wil constructief met de raad in gesprek over de wijze van participatie. “Als WT17 blijft, dan stappen we naar de Raad van State. Het is echt make or break.” Wethouder Van Agtmaal was niet bereikbaar voor commentaar.