Felicitaties voor tweevoudig winnaar Eric Goossens (2015-2018).
Felicitaties voor tweevoudig winnaar Eric Goossens (2015-2018).

Niels van Elzakker: ”Tradities zijn er om in ere te houden”

Algemeen

Zilveren status lonkt voor Primera Tourspel

HOOGERHEIDE – Het Primera Niels van Elzakker Tourspel behoeft geen krans. Al vanuit de vorige eeuw weten de deelnemers de gang naar de Primera-vestiging in Hoogerheide te vinden. Hoeveel teams naar keuze hun opwachting in de nieuwe editie zullen maken, is op moment van schrijven nog even een vraagteken. Ook anno 2021 houdt men in het spoor van de 108e Tour de France een traditie in ere. Op zoek naar eer, glorie en als vanouds de Sirocco-mountainbike!

Volgend jaar bereikt het tourspel haar zilveren status. Een mijlpaal op basis van volledige eenvoud. Ook op grond van algehele autonomie. De tourspeldirectie is nagenoeg wars voor verandering en ging slechts eenmaal overstag. Na jarenlang protest riep het de oneindige inzending van deelnemende teams op persoonlijk conto een halt toe.

Piet Theuns

Een beslissing die de pret niet kon drukken. In tegendeel want het tourspel roept nog immer een nostalgische sfeer op bij zowel deelnemers als ook organisatie.

“De tour vormde voor mij een ijkpunt in de warme hete zomers in de jaren zestig en zeventig. Als we op het land aan het werk of op vakantie waren, dan stond steevast de transistorradio op Radio Tour de France. Toen in 1998 bedenker Piet Theuns en Niels van Elzakker mij benaderden om mede het tourspel op poten te zetten, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het geeft de Ronde van Frankrijk voor mij een extra dimensie. Al die jaren, en nog steeds trouwens, heb ik enorm genoten van de entourage rondom het tourspel. Het verwerken van inzendingen, het schrijven van de tourjournaals, het uitreiken van de fiets aan de winnaar. Sinds Ivar Brouwer de organisatie is komen versterken, bekijk ik het iets meer vanaf de zijlijn. Desalniettemin mag ‘ie’ van mij weer beginnen!”, aldus Jacques Tempelaars.

Criticaster

De tourspelformule is sinds de start, op het aantal maximaal inzenden van teams na, nooit veranderd. En toch wikt en weegt de tourspeldirectie af een toe. Criticasters devalueren het spel vanwege de aanvang twee dagen na de officiële Tourstart.
Tourspeldirecteur en naamgever Niels van Elzakker pareert: ”Natuurlijk is het mooi om het eerste weekend in de rangen en standen te kunnen meenemen. Als kenner baal je enorm dat je nieuwe sprinter hebt gespot die niet iedereen op zijn of haar lijstje heeft staan, en die vervolgens in de eerste twee etappes zijn kunsten laat zien. De concurrentie neemt dan gepaste maatregelen, dat is bekend. Daarnaast is het de kunst om net iets verder te zoeken. Mannen die toch het verschil gaan maken. Aan de andere kant komen diegenen met verstand van zaken na drie weken echt wel bovendrijven.”

Traditie

Ooit overwogen om startdatum naar voor het halen? “Jazeker. Maar het is vooral een praktische maatregel. Vroeger waren we afhankelijk van de definitieve deelnemerslijst zoals die in BNdeStem verscheen. Renners plus nummers. Het was geen doen om op basis van louter namen 2000 rijtjes in te voeren. Tegenwoordig is de lijst op vrijdag al voorhanden en zou er misschien wel geschoven kunnen worden, naar bijvoorbeeld zaterdagmiddag als inlever-deadline. Het is en blijft echter een winkelspel en geen internetgebeuren. Ons kent ons met veel trouwe en ook iets oudere deelnemers die nog niet zo heel digitaal-vaardig zijn. Had ik het al niet eens eerder over tradities enzovoorts gehad”, aldus Niels van Elzakker.

Fraude

Voor de komende editie hoopt de tourspeldirecteur op zo’n 1200 tot 1500 deelnemende teams. De strijd is wekelijks, aanvankelijk in de ZuidWestHoek, traditioneel in De Zuidwestkrant & De Halsterse Krant te volgen. “In de voorbije jaren zijn er ons enkele trouwe deelnemers ontvallen. Daarentegen merken we toch ook aanwas van de jongere generatie. Kijk alleen maar naar de laatste winnaars, allemaal twintigers.”

Harde hand

Het belooft voor Primera Hoogerheide weer een mooie julimaand te worden en maakt men zich ook over de nabije toekomst geen zorgen. Ondanks het onlangs opgestarte onderzoek naar frauduleuze handelingen! Geheel in lijn met de landelijke parlementaire enquêtes naar allerlei vormen van misstanden schijnt nu ook een regionale beweging achter de schermen het Primera Tourspel onder de loep te nemen.

Het betreffen hoofdzakelijk enkele ontevreden deelnemers die menen op grond van jarenlange diskwalificatie van bijvoorbeeld Lance Armstrong alsnog, met terugwerkende kracht, aanspraak, te kunnen maken op enkele mountainbikes als ook prijzengeld. Moeten bijvoorbeeld oud-winnaars Charles Siberg Alting, Patrick Hugens, Nick Orlando zich zorgen gaan maken?

“Laat ze maar komen. We regeren met harde hand. En als het per se moet heb ik nog wel een ouwe fiets in de schuur staan”, besluit Niels van Elzakker lachend!

Ivar Brouwer en Amber van Dijk, winnares 2009 & 2017.
Dubbelslag Michel Mous in 2014 & 2016.
Geen tourspel zonder Sirocco-mountainbike.
Massale opkomst tijdens prijsuitreiking 1999.
Afbeelding