vlnr: Don Cronenburg, John Mathijssen, burgemeester Steven Adriaansen.
vlnr: Don Cronenburg, John Mathijssen, burgemeester Steven Adriaansen. Foto: Jolanda Hugens Kommers

Prinses Paulientje een klein wonder in Ossendrecht

Algemeen

OSSENDRECHT - Daar waar het verleden en heden hand in hand gaan, werd onlangs een bijzondere pagina toegevoegd aan het lokale erfgoed. Het museum Den Aanwas heropende op 1 april zijn deuren met een speciale tentoonstelling gewijd aan Prinses Paulientje, oftewel Pauline Musters, die bekend staat als het kleinste vrouwtje ooit.

Haar leven, dat even kort als fascinerend was, werd in de spotlight gezet door John Mathijssen, burgemeester Steven Adriaansen en Don Cronenburg, die ieder vanuit hun perspectief het verhaal van Paulientje belichtten.

De tentoonstelling biedt een unieke blik op het leven van Paulientje, die met haar geringe lengte van slechts 61 centimeter de wereld veroverde. “Haar verhaal is niet alleen een stukje lokale geschiedenis, maar spreekt ook tot de verbeelding ver buiten onze grenzen”, aldus John Mathijssen, voorzitter van de Heemkundekring.

Burgemeester Steven Adriaansen benadrukte het belang van dit initiatief voor de gemeenschap. “Dit soort initiatieven verrijkt onze gemeenschap en zet Ossendrecht op de kaart als een plaats waar cultuur en historie leven.”

Don Cronenburg, auteur van een boek over Paulientje, gaf toe dat het schrijven vanuit haar perspectief een uitdaging was, maar ook een openbaring. “Het is fascinerend om de wereld te bekijken door de ogen van iemand die zo uniek was. Haar verhaal is een spiegel voor ons allen”, deelde hij.

De tentoonstelling, die stukken bevat uit Paulientjes leven, van haar kleding tot reisdocumenten, nodigt bezoekers uit om zich te verdiepen in een wereld die tegelijkertijd vertrouwd en buitengewoon is. “Elk item in deze tentoonstelling vertelt een eigen verhaal, samen vormen ze een symfonie van Paulientjes leven”, zei Mathijssen. Het museum herbergt niet alleen de verborgen verhalen van Paulien, maar het pand zelf, een 17e-eeuws rijksmonument, is een van onze pronkstukken. “Het biedt een prachtig decor voor de ontwikkelingen en specifieke collecties uit de periode 1850-1900, waar we bewust op focussen. Door Paulientjes verhaal te vertellen, eren we niet alleen haar leven, maar ook het belang van de lokale geschiedenis”, aldus burgemeester Adriaansen.

Burgemeester Steven Adriaansen bij de opening van het monument voor prinses Paulientje.
Museum de Aanwas Ossendrecht
Prinses Paulientje op een schilderij.
Foto's van Prinses Paulientje
Museum de Aanwas Ossendrecht
John Mathijssen, voorzitter van de Heemkundekring.
Voorkant Museum De Aanwas.
Don Cronenburg vertelt over zijn boek.
Don Cronenburg auteur van het boek.