Museum Den Aanwas
Museum Den Aanwas

Opening Museum Den Aanwas op 1 april 2024

Algemeen

OSSENDRECHT - Het jaar 2023 stond bij Den Aanwas in het teken van toekomstbestendig maken van dit heemkundig museum in Ossendrecht.  . De keuze om Prinses Paulientje, het kleinste vrouwtje ooit, meer in de schijnwerpers te zetten leidde tot een herinrichting. De gehele benedenverdieping is in de wintermaanden aangepakt. Naast het nodige opknapwerk van het interieur is de gehele collectie in overeenstemming gebracht met de periode 1850-1900. 

Het fraaie dorpspleintje op de bovenverdieping is voorzien van andere duurzame verlichting, waardoor de oude ambachten nog beter in beeld gebracht worden. De collectie van Zr. Marie Adolphine en Pater Anselmus zijn terug naar de eigenaren gegaan, waardoor de kamer van Paulientje een metamorfose heeft gekregen. De verzameling over Paulientje is uitgebreid met diverse spulletjes, waaronder nieuw opgedoken foto’s, een broche en een stoeltje waarop zij heeft gezeten. Naast dit alles, hebben de vrijwilligers van museum ook het certificaat van het Guinness Book of Records aan de collectie toe kunnen voegen. Kortom, het museum is zeker een bezoek waard.

De feestelijke opening zal plaatsvinden op paasmaandag 1 april 2024 door burgemeester Steven Adriaansen. Na de openingshandeling kan iedereen die dat wil op de foto met Paulientje. Na de opening zal het museum iedere zondag van 13:30 tot 16:30 uur geopend zijn tot eind oktober. 

Er zijn nog vrijwilligers welkom die het leuk vinden om het wonderbaarlijke verhaal van Paulientje verder te verspreiden. 

Na jarenlang gratis toegang, heeft het bestuur van Heemkundekring Het Zuidkwartier moeten besluiten om vanaf dit museumjaar entree te vragen aan bezoekers. De entreeprijs is beperkt tot € 5,00. Daarvoor krijgt men een interessante rondleiding van een van de gidsen én wordt een consumptie aangeboden. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Ieder lid krijgt voor 2024 een gratis museumbezoek aangeboden. Zij ontvangen hiervoor een voucher, die aangeboden wordt in de eerstvolgende Tijding. Tijdens de openingsdag is het museum vanaf 11:00 uur open voor publiek en is de toegang gratis. 

Boekpresentatie 

Aansluitend aan de opening op 1 april is er vanaf 11:00 uur een doorlopende boekpresentatie in de stijlkamer, verzorgd door Don Croonenberg die een boek schreef over Paulientje. “Paulina en de wondere wereld” is een fascinerend boek vol fictie, feiten en filosofie. Hoewel er veel aanvragen zijn, heeft Don besloten om de eerste boekpresentatie in museum Den Aanwas te willen houden. Het boek heeft een winkelwaarde van € 24,95 maar wordt deze dag in het museum aangeboden voor € 20,00. Het bestuur van Heemkundekring Het Zuidkwartier hoopt dit seizoen veel gasten te mogen begroeten in het vernieuwde museum Den Aanwas.

Paulina
Prinses Paulientje