Afbeelding

“Natura 2000-gebied geen struikelblok”

Algemeen

LEPELSTRAAT - Dorpsraad Lepelstraat weerlegt richting alle raadsleden en het college van B en W van gemeente Bergen op Zoom het argument van het college dat het 380 kV-station beter op de Pals zou moeten komen. Want, het Natura 2000-gebied zou bij de De Spie het zogenaamde struikelblok zijn. ‘Maar dat verhaal klopt opnieuw niet, evenals de andere no go’s, die we eerder weerlegden en naar het rijk der fabelen verwezen’, aldus de Dorpsraad Lepelstraat. 

“Het aangrenzend Natura 2000-gebied bij de Spie is geen sta in de weg voor de bouw van het 380 kV-station. Het college van burgemeester en wethouders heeft uiteindelijk vier onwrikbare redenen (no go’s zoals het college die betitelt) gehanteerd waarom het 380 kV-station op de Spie geen geschikte locatie zou zijn. In onze eerdere vlugschriften hebben we aangetoond dat drie van deze redenen niet valide waren of beter gezegd niet klopten. Het betrof de vorm van de kavel, de aanwezige windmolens en de proceduretijd. In onze laatste, vierde reden, weerleggen we de vermeende strijdigheid met het aangrenzende Natura 2000-gebied.
Volgens het college kunnen civieltechnische werkzaamheden, zoals de vervanging van enkele bestaande 380 kV-masten, in het Natura 2000-gebied bij de Spie alleen worden vergund als er elders geen geschikte alternatieve locaties voorhanden zijn. Het college concludeert echter, dat er wel een geschikt alternatief beschikbaar zou zijn, namelijk de locatie de Pals. En daarom, zo stelt het college, zou de vervanging van enkele 380 kV-masten nabij de Spie (westelijk van de havendam) in het Natura 2000- gebied volgens de regelgeving niet vergunbaar zijn en dus niet toegestaan zijn.

Echter, het college gaat voorbij aan het feit dat het alternatief, de locatie de Pals, gezien de grote maatschappelijke bezwaren, de veel langere proceduretijd (4 a 5 jaar!), de negatieve milieuaspecten en de  ontluisterende landschappelijke effecten, objectief gezien niet als een ”geschikt” alternatief kan worden beschouwd. De locatie de Pals is daarom de facto geen realistisch alternatief! Bovendien blijkt uit de casus Borssele (ECLI:RVS:2018:2672), waarin een bijna identieke situatie zich voordeed voor de plaatsing van hoogspanningsmasten in een Natura 2000-gebied, dat de Raad van State wel toestemming heeft verleend.   Omdat uit onderzoek namelijk bleek dat de natuurlijke kenmerken van het gebied niet zouden worden aangetast. Het beroep van derden, dat beweerde dat er in strijd met de Natuurbeschermingswet en/of Natura 2000 werd gehandeld, faalde dan ook volgens de Raad van State.
De casus met betrekking tot Borssele is volstrekt vergelijkbaar. Het betekent dat dezelfde rechtsregel van Borssele ook van toepassing is op de casus de Spie. Het is een juridisch precedent. Dit is volgens de Nederlandse rechtsbeginselen een belangrijk juridisch principe dat consistente en gelijke behandeling in Nederland waarborgt. Wat in Borssele mag, mag dan ook op de Spie in Bergen op Zoom!

Maatregelen 

Daarnaast heeft minister Jetten in zijn brief van 23 september 2023 aangekondigd dat hij vanwege de enorme netwerkcongestie onorthodoxe maatregelen neemt om snel ruimte te creëren voor ontheffingen en vergunningen, bijvoorbeeld in Natura 2000-gebieden. Ook dit impliceert dat er sprake is van een snel vergunbare situatie voor het Natura 2000-gebied nabij de Spie. Bovendien bevestigde de provincie Noord-Brabant in hun e-mail, dat ons standpunt, dat er inderdaad sprake is van een vergunbare situatie op de Spie in relatie tot het Natura 2000-regelgeving, correct is.

Het is spijtig dat het college niet reageert op al onze bovenstaande argumenten. De trein dendert gewoon door. Het Natura 2000-narratief blijkt een non argument en/of een drogreden om de Spie ongeschikt te verklaren.

Conclusie: Ook de (laatste) vierde ‘no go’ van het college kan niet in stand blijven en klopt niet. Het lijkt erop dat het college voorbij gaat aan het feit, dat we in een wereld leven waarin keuzes maken soms betekent dat we moeten kiezen tussen twee kwaden: een Natura 2000-gebied een beetje opschudden versus de hele regio zonder stroom zetten en ons terug in de tijd katapulteren naar het kaarsentijdperk. 

We kunnen met de Spie snel een oplossing vinden die zowel de natuur respecteert als onze koelkasten draaiende houdt.”

Bestuur Dorpsraad Lepelstraat