Dit waren de onderzoeklocaties voor het toekomstige TenneT hoogspanningsstation.
Dit waren de onderzoeklocaties voor het toekomstige TenneT hoogspanningsstation.

Trekken Lepelstraat en Halsteren samen op tegen 380 KV-station?

Algemeen

LEPELSTRAAT - De bewoners van de buitengebieden van Lepelstraat zijn blij met het initiatief van een aantal lokale politieke partijen om de plaatsing van het KV-station bij “De Pals” te heroverwegen. In de maand juli hebben 5 raadsleden van verschillende partijen gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van TenneT, Sabic en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Conclusie van die gesprekken is dat de raadsleden een gedegen onderzoek willen naar de plaatsing van het 380 KV station op “De Spie” bij Sabic.

In een notitie aan B&W van Bergen op Zoom dringen zij op zo’n nieuw onderzoek aan.

De raadsleden voelen dat ze op het verkeerde been zijn gezet:

Ten eerste omdat het 20 hectare grote bedrijventerrein bij de Spie door het toenmalige college als niet kansrijk werd bestempeld en direct aan de kant is geschoven. De gemeenteraad is hierover nooit geïnformeerd, zo menen de raadsleden.

Ten tweede: is de raad nooit ingelicht over het feit dat het KV-station bij de Pals op een terp gebouwd moet worden. Tegelijk moet voor de locatie bij de Pals het bestemmingsplan worden gewijzigd: van agrarisch tot bedrijventerrein. Wij, bewoners van de buitengebieden Lepelstraat zijn hier fel op tegen. En wij verwachten hulp van de dorpsraad van Halsteren. Want in de dorpsvisie Halsteren onder punt 12 (onderwerp de Auvergne polder) staat letterlijk:

Het gebied zal als polder behouden blijven
Er worden geen bedrijventerreinen aangelegd
Door de aanleg van een recreatief fietspad zal
de schoonheid en de landschappelijke waarden
van de Auvergnepolder meer bekend worden bij de bevolking

(Bron: dorpsvisie Halsteren 2022-2026)

Het is wel opvallend dat in de laatste vergadering in juli van de Halsterse dorpsraad wordt gesproken over het plan van de voorzitter voor de aanleg van een zonnecellen park met batterijenopslag in het noordelijke deel van de Auvergnepolder. Dat gaat lijnrecht in tegen de eigen toekomstvisie. Maar dat dit plan ooit doorgaat, lijkt uitgesloten. Want bij een aanvraag voor de transitie van agrarisch grond naar zonnepark (industrie) hanteert de gemeente Bergen op Zoom de volgende criteria:

Bij het toepassen van voornoemde benadering hanteert de gemeente de zogenaamde ‘zonneschijf’.
Deze schijf maakt onderscheid in vier zones:
? Zone 1: Gebouwgebonden zonnepanelen (op daken en gevels);
? Zone 2: Grondgebonden zonnepanelen binnen bestaand stedelijk gebied;
? Zone 3: Grondgebonden zonnepanelen direct grenzend aan bestaand;
stedelijk gebied, waaronder zoekgebied voor stedelijke ontwikkeling;

? Zone 4: Grondgebonden zonnepanelen in De Brabantse Wal.

(Bron ontwerpnota duurzame energie Bergen op zoom 2020-2030)

De Noord Auvergne-polder valt onder geen van deze 4 eisen. Als we de krachten bundelen, Lepelstraat, Halsteren en de lokale politieke partijen, kunnen we gezamenlijk de noord Auvergne vrijhouden van het KV-station, voorkomen dat er industrie wordt gevestigd maar het open polderlandschap behouden blijft.