Afbeelding

Argumenten Dorpsraad Lepelstraat tegen locatie de Pals

Algemeen

“Raad overtuigen van argumenten die pleiten voor 380 KV station op locatie de Spie”

LEPELSTRAAT - GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Dorpsraad Lepelstraat kiest voor een ietwat aparte benadering van de Gemeenteraad om argumenten, aangaande een logische locatie van het geplande 380 KV station, kenbaar te maken. ‘Dit omdat, ondanks overduidelijke argumenten die pleiten voor een locatie van het 380 KV station op de Spie nabij SABIC, de gemeente doof lijkt te zijn voor deze harde argumenten en vast lijkt te blijven houden aan locatie de Pals bij Lepelstraat”, laat Rien Bakx namens de Dorpsraad Lepelstraat weten. 

Door middel van een aantal opeenvolgende artikelen die elk een duidelijk argument belichten, pleitend voor locatie de Spie voor het 380 KV station, willen we dit duidelijk maken zonder de raadsleden en betrokken inwoners te overvoeren. In de eerste brief aan de raad namens Dorpsraad Lepelstraat staat het volgende:

“Wij luiden als Dorpsraad van Lepelstraat de (nood)klok van de Peperbus. Nogmaals willen we uw gemeenteraad aandacht vragen voor het bizarre plan een 380 KV Station op de Pals in Lepelstraat te bouwen.”

Cruciaal 

Helaas lijken onze argumenten onvoldoende effect te hebben op het bewustzijn bij een kleine meerderheid van uw raad. We slagen er kennelijk onvoldoende in om dit op een juiste wijze voor het voetlicht te brengen. Tegelijkertijd beseffen we dat de gemeenteraad wekelijks duizenden pagina’s moet lezen over allerlei onderwerpen, los van vele vergaderingen en andere politieke verplichtingen. Eigenlijk een onmogelijke opgaaf. Dan dreigt de situatie dat de gemeenteraad verdwaalt in een papieren zee en in een labyrint van verplichtingen. En u onvoldoende gelegenheid heeft om alle aspecten te doorgronden met het risico, dat door die overbelasting u zich mogelijk te veel verlaat op de verdediging van het college of de toelichting van de fractiespecialisten, wat onwenselijk is. Als we enkele raadsleden daarover aanspreken blijken ze cruciale informatie niet te kennen. Daarom hebben we als Dorpsraad van Lepelstraat besloten een ultieme inspanning te plegen door periodiek de belangrijkste items kort en krachtig onder uw aandacht te brengen.

Windmolens

Eerst staan we stil bij het aspect ’windmolens’. Het college voerde aan, dat vanwege de aanwezigheid van windmolens de Spie niet bebouwd kan worden. Dat gold als een “no go”. Echter gaat het college voorbij aan het feit (en onze ontdekking!) dat het erfpachtrecht voor die windmolens binnen tien maanden, namelijk op 1 februari 2025 eindigt. En dus vervalt die “no go”. De twee andere “no go’s” blijken ook niet valide te zijn! Maar daarover later meer!

Onverantwoord

Als overtuigend bewijs sluit de Dorpsraad Lepelstraat de erfpachtakte toe aan de brief naar de leden van de raad. Met de toevoeging ‘dat verlenging van dat erfpachtrecht volstrekt onlogisch en in termen van veiligheid onverantwoord is. Allereerst is de economische levensduur van de windmolens (15 à 20 jaar) ruimschoots verstreken met alle risico’s van dien. De molens staan er al 24 jaar! Daarnaast betreffen het verouderde types.’

Opheffing van de vier kleine windmolens in afwachting van mogelijke drie grotere (met een beter rendement) geeft bovendien ruimte om het energienet van Bergen op Zoom te verlichten en te ontlasten. 

Volgende keer staat de Dorpsraad Lepelstraat stil bij het aspect “tijdschema”.

Namens het bestuur en gevolmachtigde,

Rien Bakx 

E-mail: rienbakx@live.nl 

Telefoon: 06-22394746