Afbeelding

Brabants boekske ‘Bij ons in de femilie’

Algemeen

REGIO - Dat de belangstelling voor het spreken en schrijven van dialect in Noord-Brabant nog steeds toeneemt, bewijst de negentiende editie van het Brabants boekske. Elk jaar wacht de redactie af wat het thema van de landelijke Boekenweek is. Daarvan wordt een Brabantse ‘vertaling’ bedacht, waarna zo’n vijftig Brabantse dialectschrijvers aan de slag gaan om in hun dialect een verhaal of gedicht te schrijven dat past bij deze titel. Dit jaar viel de keuze op Bij ons in de femilie.

Twee jaar geleden dreigde het boekske van het toneel te verdwijnen. De uitgever, Stichting Brabants, hield ermee op omdat het boekske elk jaar meer verlies opleverde. Een van de twee redacteuren, dialecticoon Cor Swanenberg, hield het ook voor gezien: hij was inmiddels tachtig jaar en vond het na zeventien jaar welletjes.

De andere redacteur, Jan Luysterburg, liet het er echter niet bij zitten. Hij mobiliseerde tientallen vrijwilligers om de meubelen te redden en vond bovendien in Minerve Pers een uitgever die financieel garant wilde staan. Dankzij het daardoor weer opgeleefde enthousiasme werd de achttiende editie vorig jaar een groot succes. Het boekske was in drie weken tijd uitverkocht.

De negentiende editie belooft dit jaar een nog groter succes te worden. Het aantal deelnemende auteurs (57) betekent een nieuw record. Alle vrijwilligers boden enthousiast opnieuw belangeloos hun medewerking aan. Taalkundige Yoïn van Spijk als eindredacteur, Marja van Trier voor de vormgeving, Noud Bongers met zijn werkgroep verzorgt weer de presentatie, Iris Bongers maakte de illustraties op haar unieke wijze, Frans van den Bogaard levert een uitgebreide foto- en geluidsreportage van de presentatie. Medewerkers van Erfgoed Brabant dachten mee over de vraag hoe het Brabants boekske toegankelijker kan worden voor de huidige lezers. De Gemeente Oss wilde graag doorgaan met het beschikbaar stellen van de felbegeerde Willem Ivenprijs, die dit jaar persoonlijk wordt uitgereikt door de burgemeester, mevrouw Wobine Buijs-Glaudemans. Zij krijgt tevens het eerste exemplaar van het Brabants boekske 2024 aangeboden. De onafhankelijke jury van deze prijs, die wordt toegekend aan het mooiste verhaal of gedicht in het boekske, wilde eveneens graag haar werkzaamheden voortzetten. Als nu ook de pers nog net zo positief wil meewerken als vorig jaar, dan kan het niet meer misgaan. 

De presentatie van Bij ons in de femilie vindt plaats op zondag 10 maart 2024 vanaf 14.00 uur in mfc De Snoeck te Lith. Tijdens een gevarieerd programma zullen auteurs hun verhaal of gedicht voordragen. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door de Brabantse troubadour Noud Bongers. Hoewel het nieuwe Brabants boekske ruim twintig pagina’s meer telt dan dat van vorig jaar, blijft de winkelprijs gelijk: € 18,00.

Iedere belangstellende is op 10 maart van harte welkom bij de presentatie. De toegang is gratis. De zaal is open vanaf 13.00 uur. Tijdens de pauze en na afloop is het nieuwe Brabants boekske te koop tegen een gereduceerde prijs. 

Vanaf 11 maart ligt het in de reguliere boekhandel. Het is dan tevens te bestellen op het adres luysterburg01@ziggo.nl of af te halen bij Jan Luysterburg, De Acacia 33 (voordeur aan de Struikenlaan), 4631 DB te Hoogerheide (tel.: 0164-852141) of bij Minerve Pers, Dorpsstraat 79b, 4661 HN te Halsteren. Zolang de voorraad strekt…