Cor Swanenberg (rechts) en Jan Luysterburg zijn de redacteuren van het Brabants boekske en beiden presenteren het boek ook.
Cor Swanenberg (rechts) en Jan Luysterburg zijn de redacteuren van het Brabants boekske en beiden presenteren het boek ook.

Presentatie Brabants boekske in Lith

Algemeen

REGIO - Op zondag 6 maart aanstaande wordt in Lith het Brabants boekske 2022 gepresenteerd. Deze jaarlijks verschijnende uitgave, die tot stand is gekomen onder redactie van Cor Swanenberg en Jan Luysterburg, verschijnt met als titel ‘Vlinders in d’n buik’.

De presentatie vindt plaats in de multifunctionele accommodatie De Snoeck, Marktplein 20 in Lith. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot circa 16.30 uur. Vanwege de corona-maatregelen kon de presentatie vorig jaar niet doorgaan en daarom zijn het organiserend comité en de redactie extra gelukkig dat men nu wel weer gasten kan ontvangen.

Aan de zeventiende editie van deze Brabantse literaire traditie werkten maar liefst vijftig auteurs mee. Zij publiceren in deze bundel nieuwe verhalen en gedichten, die stuk voor stuk geschreven zijn in het dialect van hun woonplaats of geboortestreek. Ook staat er een verhaal van Willem Iven in. Het boek is verder fraai geïllustreerd door Iris Bongers.

Het Brabants boekske, met als ISBN 978-90-70545-47-5, is een uitgave van de Stichting Brabants en is vanaf 7 maart 2022 in de boekhandel te koop voor € 14,95. Het boekje is een regelrechte aanrader voor iedereen die van lezen houdt en de Brabantse dialecten een warm hart toedraagt.

Tijdens het programma wordt namens de gemeente Oss door een jury, bestaande uit Riny Boeijen (juryvoorzitter), Rina Michielsen en JACE v.d. Ven, de Willem Ivenprijs toegekend en uitgereikt voor het beste verhaal of gedicht. De prijs bestaat uit een kleurrijk beeld van een haan, die vervaardigd werd door Jenny Derksen. Deze haan is onder de Brabantse dialectauteurs inmiddels een felbegeerd object.

Vanzelfsprekend zal de winnaar van de Willem Ivenprijs zijn of haar verhaal of gedicht vervolgens ten gehore brengen. Bovendien zal daarnaast een zevental andere auteurs een bijdrage vertolken. Traditiegetrouw is er ook een muzikaal intermezzo van Brabantse allure.

Het belooft al met al weer een mooie en gezellige middag te worden. De toegang is gratis.

Brabants boekske 2022