Koninklijke onderscheiding Jan Brouwers op open dag Leutige Bouwers.
Koninklijke onderscheiding Jan Brouwers op open dag Leutige Bouwers. Foto: Bep Tielemans

Jan Brouwers koninklijk onderscheiden

Algemeen

LEPELSTRAAT - Tijdens de open dag van bouwclub De Leutige Bouwers aan de Zoekweg in Lepelstraat is Jan Brouwers koninklijk onderscheiden. Burgemeester Margo Mulder speldde de bijzonder sociaal actieve Lepelstrater de bijbehorende versierselen op. 

Na een leutige rondgang door het dorp arriveerde de stoet met de burgemeester en hoogheden van het Straotse Karnaval onder muzikale begeleiding van dweilband Zou ‘t lukke bij de bouwloods. Na een potje dweilen nam de burgemeester het woord en ze prees de uitbundigheid en de mentaliteit van de inwoners van Lepelstraat. “Hier zijn de mensen er voor elkaar. En die constatering brengt me bij één persoon in het bijzonder. De persoon die vandaag, misschien een beetje tegen wil en dank, in het middelpunt van de belangstelling komt te staan is Jan Brouwers”, waarop de burgemeester hem uitnodigde naar voren te komen. 

Brouwers vierde vrijdag een dubbel carnavalsjubileum. “Misschien ben je je daar niet zo heel erg van bewust. Maar als ik goed ben ingelicht ben je al vanaf 1979 aan de bouwclub ‘De Leutige Bouwers’ verbonden, dat is ruim 4 x 11 jaar! Bijna vanaf het eerste uur van de oprichting ben je betrokken. Bij jouw vader op de werf werd toentertijd een start gemaakt met het bouwen van carnavalscreaties. Op achttienjarige leeftijd nam je binnen de groep al een voortrekkersrol op je. Toen de club qua leden bleef groeien, werd een bestuur in het leven geroepen waar jij ook zitting in nam. In de loop van de jaren heb jij het mede mogelijk gemaakt dat iedereen, van jong tot oud, man en vrouw, zich hier thuis voelt. Zonder de andere leden te kort te doen, durf ik hier te zeggen dat mede dankzij jouw inzet de bouwclub is uitgegroeid tot wat ze nu is: een solide en gezellige vereniging, die op haar manier bijdraagt aan de levendigheid en leefbaarheid van Lepelstraat.

Daarnaast ben je al 2x11 jaar actief voor dweilband ‘Zou ‘t lukke’. Bij deze vereniging, sinds 2015 ‘Ofkapel van de Stroatse Karnaval’, blaas je vanaf de oprichting vrolijke noten mee. Je denkt mee over de mogelijke inkomsten voor de band en ik begreep dat, wanneer er een megafoon in de buurt is, jij verschillende gelegenheden aan elkaar weet te praten.  Ook bij dit gezelschap maak jij het verschil.  Kortom: je bent al heel lang betrokken bij de carnavalsvieringen hier in Lepelstraat. Binnen deze verenigingen ben je allesbehalve een dertien-in-een-dozijn lid. Nee, jij bent één van de steunpilaren van deze clubs; een drijvende kracht achter de vereniging.  

En of dat allemaal nog niet genoeg is, zet jij je ook in voor de jongeren binnen deze gemeenschap. Al heel wat jaren (en indertijd ook samen met je vrouw Angela) ben je nauw betrokken bij de jaarlijkse organisatie van een jongerenkamp. Een kamp bestemd voor jongelui van 12 tot 16 jaar. Je bent de kartrekker achter - en de motor van dit initiatief.  In de laatste week van de zomervakantie vertrek je op de fiets vanuit Lepelstraat met een groep jongeren naar een scoutinggebouw in de regio. Een week lang zorg je ervoor dat de jongens en meisjes een geweldige tijd beleven. De jeugd saamhorigheid bijbrengen, samen activiteiten doen en vooral plezier hebben, vind je het mooiste wat er is.  Jan, Lepelstraat is jou heel erg dankbaar voor wat je voor jouw gemeenschap doet. De manier waarop je vanmiddag in het zonnetje wordt gezet, toont dat overduidelijk aan. En ook mijn aanwezigheid hier en dat ik jou toe mag spreken, bewijst de dankbaarheid van onze gemeente voor mensen zoals jij.  

Het is natuurlijk harstikke leuk dat ik lovende woorden over jou uitspreek. Maar het wordt nog fraaier. Net had ik het erover dat je vandaag in het zonnetje wordt gezet.  Dat is een fel oranje zonnetje…! Want jouw verdiensten vielen namelijk ook op bij ons staatshoofd. Zelfs in die mate dat ik je ‘met heel veel leut en genoegen’ kan melden dat het Zijne Majesteit Koning Willem Alexander heeft behaagd om jou, Johannes, Petrus, Franciscus Brouwers, te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau!  Van harte gefeliciteerd Jan!”, aldus burgemeester Margo Mulder.  

Koninklijke onderscheiding voor Lepelstrater Jan Brouwers bij De Leutige Bouwers.
Koninklijke onderscheiding Jan Brouwers op open dag Leutige Bouwers.
Koninklijke onderscheiding Jan Brouwers op open dag Leutige Bouwers.
Koninklijke onderscheiding Jan Brouwers op open dag Leutige Bouwers.
Koninklijke onderscheiding Jan Brouwers op open dag Leutige Bouwers.
Koninklijke onderscheiding Jan Brouwers op open dag Leutige Bouwers.
Koninklijke onderscheiding Jan Brouwers op open dag Leutige Bouwers.