Weervissers dragen gekapt hout uit een bosperceel.
Weervissers dragen gekapt hout uit een bosperceel. Foto: Rick van Geel

Weervissers helpen landschapsbeheer Brabantse Wal

Algemeen

Weervissers bij landschapsbeheer op Brabantse Wal

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Om in het voorjaar de visweren op de Oosterschelde te kunnen herstellen, hebben de weervissers van Van Dort uit Bergen op Zoom jaarlijks een flinke hoeveelheid hout nodig. Brabants Landschap wil op sommige plekken juist van hout af. En zo kappen de weervissers elk jaar hun eigen hout én dragen zij bij aan verantwoord landschapsbeheer op de Brabantse Wal.

Het is nog winter, maar de weervissers en vrijwilligers van Stichting Behoud Weervisserij zijn op het land al volop in voorbereiding op het nieuwe visseizoen. In januari en begin februari kappen zij hout op de Brabantse Wal. Dit gebeurt op door Brabants Landschap aangewezen percelen, waarbij verantwoord landschapsbeheer altijd het uitgangspunt vormt. Vaak gaat het om bomen die schade (kunnen) veroorzaken aan de omgeving en daarom moeten worden gekapt. Dit jaar vinden de werkzaamheden plaats nabij kaasboerderij De Zuidgeest. In dat gebied bevinden zich zogenaamde houtwallen. Afscheidingen, meestal begroeid met struiken en bomen, die men van oudsher vaak terugvindt in agrarische gebieden. Daar dienen ze onder andere als (erf)afscheiding en ter bevordering van de biodiversiteit. Om de structuur en vorm te behouden en de ecologische waarde te bevorderen, moeten houtwallen eens in de vijf tot zeven jaar gesnoeid worden. En juist de weervissers kunnen dat gesnoeide hout in het vroege voorjaar goed gebruiken voor het herstellen van hun visweren.

“We halen uit dit gebied zo’n vier vrachtwagenladingen met hout weg”, vertelt weervisser Henk van Schilt. “Daar verderop, langs de weg, ligt het dunne spul en in deze strook zagen we de dikkere palen. Die komen verder op zandplaat, bij het fuikgat, te staan. Die moeten daarom langer zijn en tegen een stootje kunnen”, legt hij uit. “Zo vinden we hier alles wat we nodig hebben.” De weervissers en vrijwilligers van de stichting zijn begin januari met de werkzaamheden gestart. Van Schilt verwacht dat begin februari de klus is geklaard.