Rob (links) en Hans met hun Brabantse Wal Stompe Toren tripel bij achtergebleven delen van diezelfde toren.
Rob (links) en Hans met hun Brabantse Wal Stompe Toren tripel bij achtergebleven delen van diezelfde toren. Foto: Laura Van Alphen, Rob Vissers, Hans Schepers

Brabantse Wal Stompe Toren tripel

Algemeen

WOENSDRECHT - Brouwmaten Rob Vissers en Hans Schepers hebben na jaren zelf te hebben gebrouwen, deze maand hun publiekelijke bier-debuut gemaakt met hun Brabantse Wal Stompe Toren tripel. “Begin vorig jaar waren we aan het brouwen en kregen we het idee, hoe leuk zou het zijn een biertje uit te gaan brengen”, vertelt Schepers. 

De hobbybrouwers hebben bij elkaar al meer dan 40 jaar ervaring met brouwen en zijn lid van het Bergsche Bierbrouwersgilde. “We waren puur bezig met wat wij een lekkere tripel vinden”, gaat Schepers verder. Vissers knikt. “Het verkopen ervan was eerst de doelstelling nog niet, eerst een mooie tripel maken”, vult hij aan.

De cirkel is rond
‘We wisten al snel dat het een tripel zou worden”, legt Schepers uit. Tripel is de favoriete biersoort van hem en Vissers. “De laatste tripel die we hebben gebrouwen, was wel een hele mooie”, vertelt Vissers trots. Toen gingen de vrienden nadenken over een naam. “We hadden eerst de naam ‘bier met mooi uitzicht’, in het Frans, maar mijn Frans is niet zo goed”, lacht Schepers. “Toen kwamen we op Brabantse Wal Stompe Toren tripel.” Schepers is verder in de geschiedenis van de Stompe Toren gedoken, want hij wist dat zijn familie gelinkt is aan de toren die er nu niet meer staat. “Tijdens de oorlog gebruikten de Duitsers het als uitkijktoren”, gaat Schepers verder. En toen de toren opgeblazen was, heeft Schepers’ stiefvader, die bij de Stompe Toren woonde, een aantal van de stenen weggehaald. “Daar liggen ze.” Schepers wijst naar een paar van die stenen in zijn tuin. Het leek alsof de cirkel zo rond was en de naam was gekozen. “Zo is het gaan rollen. We zijn in mei gaan brouwen, in bierbrouwerij Sterck in Bergen op Zoom, en in juni is het bier gebotteld. Tien dagen later zijn we gaan proeven, maar het was nog niet goed. Weer twee weken later, klopte het.”

Toekomst
Het ‘bier om van te genieten’ wordt op dit moment geleverd aan Jagersrust en Grenshotel De Jonckheer in Ossendrecht, het Raedthuys en De Schaapskooi in Hoogerheide en sinds vorige week ook aan SAUS in Bergen op Zoom. Het bier is lekker om mee te koken, maar, lacht Vissers, “bier moet je drinken. Je kunt mosselen afblussen met een half flesje, maar de rest drink je.” Een “win-win”, vindt Schepers dat.
E-mail: stompetorenbier@gmail.com

Naast hun hobby heeft Vissers een eigen bedrijf in de verkoop en reparatie van tv’s en Schepers werkt voor de politie, en ze willen graag deze balans zo houden. ‘Als je het als baan doet, wordt het werk,’ zegt Vissers. Wel geeft hij aan ‘als het goed gaat, gaan we waarschijnlijk een tweede biersoort op de markt brengen. Ik doe dit al vele jaren en ben nog niet uitgeleerd, elke keer ontdek je weer nieuwe dingen.’ En dat ontdekken blijven de twee gepassioneerde bierliefhebbers- en brouwers graag nog lang doen. Meer info: stompetorenbier@gmail.com