Plezier in schaken op de basisschool.
Plezier in schaken op de basisschool. Foto: Bep Tielemans

Schaken op de Brabantse Wal

Algemeen

Schaken op de Brabantse Wal       (Door René Punt)

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Van de Bergen op Zoomse Schaakvereniging (BSV) speelt zowel de jeugd als de senioren nu bij de Dependance Sport & Beweging van RSG ‘t Rijks aan de Rijtuigweg in Bergen op Zoom. De senioren op vrijdagavond vanaf 19.30 uur en de jeugd op dinsdagavond van 18.30-19.30 uur. BSV heeft op die avonden schaakleden overal van de Brabantse Wal. In het verleden zijn er ook schaakverenigingen geweest in onder andere Halsteren en Woensdrecht, maar de meeste schakers zijn nu verenigd in de BSV die al sinds 1946 bestaat.

Senioren

Bij de senioren vinden diverse interne competities plaats. Regulier vindt het kampioenschap van BSV plaats over 25 ronden, iedere wekelijkse vrijdagavond dus een partij. De meeste leden spelen tussen de 10 en 25 ronden mee. Verder vinden er nog een rapidtoernooi, een snelschaaktoernooi, een zomertoernooi en een Gongtoernooi plaats. Veel leden van BSV spelen ook in de externe teams. BSV speelt met twee teams (4-tallen) mee in de NBSB-competitie, met twee teams (8-tallen) in de KNSB-competitie en ook nog in het NBSB-bekertoernooi. Deelname aan landelijke en internationale toernooien wordt door een aantal leden gefrequenteerd. 

Intern kampioenschap

Na 9 ronden is de spanning aan de kop van de ranglijst groot. Nu staat bovenaan Oliver de Hert. Hij nam de koppositie over van René Hopman-Been die tot aan deze ronde de lijst aanvoerde. Naast deze twee spelers zijn nog kansrijk Bas van de Putte, René Paardekam, René Punt, Kees de Looff, Piet Bruys en Martin de Smit. In januari zullen we weer aangeven hoe ver deze competitie dan gevolgd is. Een rapidtoernooi en een snelschaaktoernooi zullen in het voorjaar van 2023 gepland worden. Rond de Kerst vindt altijd het Gongtoernooi plaats.

Externe kampioenschappen

NBSB-avondcompetitie: Beide teams van BSV spelen in de 1e klasse A van de NBSB. BSV A heeft tot nu toe drie gelijke spelen en een nederlaag behaald. BSV B heeft één overwinning en 3 nederlagen gehaald. Van de NBSB moest de wedstrijd tussen BSV A en B eerder gespeeld worden. Die strijd is door het A-team gewonnen. Dat resultaat is nog niet verwerkt bij de NBSB. Maar met deze resultaten zal BSV A wel veilig zijn, maar BSV B staat nog stijf onderaan, ondanks de laatste zege tegen Kentering uit Rosmalen.

KNSB zaterdagcompetitie: BSV 1 speelt in de 3e klasse G en heeft na een desastreus begin van drie nederlagen op rij een overwinning behaald. Dit team kan echter terugkijken dat de “zware” teams op Stukkenjagers 2 na al gehad te hebben. Als BSV A dus goed gaat presteren tegen de wat minder zware teams, dan is handhaving in de 3e klasse een goede mogelijkheid. BSV 2 speelt in de 5e klasse H en heeft drie nederlagen achter hun kiezen gehad. Daarmee staat BSV 2 gedeeld op de laatste plaats. Dit team zal dus aan de bak moeten om degradatie te voorkomen.

NBSB-bekertoernooi: BSV speelt in het bekertoernooi in twee klassen mee. In de klasse van teams met spelers boven 1700 ELO heeft BSV de 1e ronde gewonnen van De Baronie uit Breda. In de klasse van teams onder 1700 ELO had BSV in de 1e ronde een bye. Binnenkort vindt de tweede ronde plaats.

Jeugd

Het aantal jeugdleden is weer in de lift. Nog niet zoveel als voor de Corona periode, maar bij BSV is men wel tevreden. Naast trainingen volgens de Stappenmethode spelen de spelers ook voor het interne jeugdkampioenschap. Omdat de kampioen van vorig jaar, Casper Room, zijn titel niet verdedigd, zal er een nieuwe jeugdkampioen van BSV komen. Dit kampioenschap wordt gespeeld in drie perioden, waarbij er na iedere ronde een promotie en degradatie plaatsvindt. Ook spelen de jeugdspelers een KO-competitie op sterkte. En tenslotte is er een meisjeskampioenschap. Dat laatste kampioenschap zal aan het eind van het seizoen plaatsvinden.

1e Periode: Deze periode is zojuist afgerond. Kampioen in de Koningsgroep is geworden Martin Schoones met op de 2e plaats William van Heerebeek. In de Torengroep is kampioen geworden David Zhou met een 100 % score. David promoveert samen met Marius Bakx naar de Koningsgroep. De degradanten van de Torengroep komen in een nieuw gevormde groep, de Lopergroep samen met de promovendi van de Pionnengroep. In die Pionnengroep is Jens Groenveld kampioen geworden, ook met een 100% score. Samen met Jens is Melle van Coevorden gepromoveerd. Er moest een extra groep worden geformeerd vanwege het toenemende aantal jeugdleden bij BSV. Deze maand zullen de eerste partijen voor de 2e Periode worden gespeeld.

KO-kampioenschap: Naast het reguliere kampioenschap vinden er ook KO-partijen plaats. Dit gebeurt in drie categorieën. Tot nu toe hebben in de Stap 3 en hoger competitie twee spelers zich geplaatst voor de 2e ronde. Tim Pierik won met 1½-½ gewonnen van Kevin Huang. Fuyan Moorman won ook met 1½-½ van David Zhou. Zowel Fuyan als Tim gaan dus door. Zover is William van Heerebeek nog niet. Hij won zijn 1e partij tegen Finn Karel, hij heeft dus in de 2e partij genoeg aan een remise. In de andere stappen zijn nog geen partijen gespeeld.

(Lees rechtsboven verder).

Schaken op basisscholen: In het vorige nummer hebben we uitgelegd waarom het voor de jeugd goed is om te schaken. Maar laten we het nu eens aan een “juf” vragen. Juf Ellen is onderwijsgevende van basisschool De Rode Schouw waar al sinds 2018 schaakonderwijs wordt gegeven.

“Wij zetten het schaakonderwijs in binnen ons voltijds hoogbegaafdenonderwijs. Uiteraard met als doel extra verrijking te bieden, maar met leren schaken werken kinderen aan veel meer vaardigheden. Buiten het leren omgaan met winnen en verliezen, ontwikkelen de kinderen ook hun executieve functies: het plannen van een aanval, het analyseren van het spel, het aanpassen van je strategie als de tegenstander iets onverwachts doet. Maar ook het onder controle houden van je emoties en omgaan met frustraties vormen een groot onderdeel van het leren schaken. Tenslotte bouwen kinderen ook aan hun zelfvertrouwen door de leuke en leerzame lessen, het behalen van diploma’s en het ervaren dat zij beter worden gedurende een competitie.”

Schaakproblemen

Vorige problemen: in diagram 1 moest zwart in 2 zetten schaakmat gezet worden. Dat lukt via: 1. Dc8+ Ke7 2. Te6 # (schaakmat). In diagram 2 moest zwart in 3 zetten schaakmat gezet worden. Via 1. Dxh7+ Pxh7 2. Pg6+ Kg8 3. La2#. Dit probleem is spectaculair omdat het dame offer gevonden moest worden.
In een volgende editie van De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant treft u twee nieuwe schaakproblemen.

1.
2.
Afbeelding