Nelly Nefs draagt het gedicht "Polderrozen" voor.
Nelly Nefs draagt het gedicht "Polderrozen" voor. Foto: Dennis van Loenhout

Watersnoodramp herdacht

Algemeen

HALSTEREN – Met een kleine, sobere ceremonie bij het monument van de 78 rozen aan de Sint Ignatiusdijk herdacht Halsteren op 1 februari de Watersnoodramp van 1953. Dat moet een jaarlijks terugkerende traditie worden.

Met zichtbare emotie droeg Nelly Nefs, die in die fatale nacht in 1953 maar liefst 11 familieleden verloor, het gedicht “Polderrozen” voor. Het gedicht vertelt over de “kille nacht, toen boerderijen totaal onverwacht, door wildwoeste golven met koppen van schuim werden vermaakt tot bouwval en puin”, maakte indruk op de aanwezigen. Onder hen was ook burgemeester Margo Mulder, die in haar toespraak wees op het feit dat er in de jaren 50 van de vorige eeuw nog nauwelijks aandacht was voor nabestaanden: “Draag uw lot, dat was in grote delen van dit gebied de geijkte levenshouding”, aldus de burgemeester, die stelt dat het verdriet van 1953 nog tot op de dag van vandaag effect heeft.

De ramp blijven herinneren is belangrijk, dat stelt de burgemeester, maar ook Eugène van den Eijnden. Hij is beoogd voorzitter van de op te richten stichting Herdenking Watersnoodramp 1953, die van de herdenking bij het monument aan de Sint Ignatiusdijk een jaarlijkse traditie wil maken. “De opkomst vandaag bewijst al dat die behoefte er is”, stelt hij. Van den Eijnden roept ook de hulpverleners in herinnering, die met man en macht vochten om slachtoffers te redden en daarvoor soms met hun eigen leven betaalden. 

Ook de Thoolse vissers werden niet vergeten, die tot de dag van vandaag kunnen rekenen op de dankbaarheid van mensen die de ramp meemaakten. Het laatste woord was aan de burgemeester: “We zijn het aan de slachtoffers en onszelf verplicht om de ramp in herinnering te houden, er lessen uit te trekken en die lessen toe te passen in het hier en nu.”

De burgemeester spreekt bij het watersnoodmonument.
Afbeelding