Geert Baartmans
Geert Baartmans Foto: Dennis van Loenhout

"Dat zat eraan te komen"

Algemeen

HALSTEREN – Vijf jaar geleden nam Geert Baartmans afscheid als voorzitter van de Halsterse Dorpsraad. Na jaren te hebben gestreefd naar het beste voor Halsteren was hij “verzadigd” en wilde hij meer tijd voor zijn kleinkinderen. Die kreeg hij, maar ondertussen zag hij langzaam gebeuren waarvoor de Dorpsraad bij haar oprichting in 1997 vreesde. Baartmans ziet het van afstand gebeuren en zucht bij zichzelf: “dat zat eraan te komen”.

De gemeentelijke herindeling voorkomen. Dat was het doel van een comité van bezorgde Halsternaren dat in 1997 werd opgericht, uit vrees dat het kleine Halsteren door het grote Bergen op Zoom zou worden “opgeslokt”. Dat comité werd een Dorpsraad, die zag dat het met dat “opslokken” wel meeviel, maar die een vinger aan de pols hield en zich in de 23 jaar die erop volgden bleef inspannen voor het algemeen belang van Halsteren. Die rol is nu misschien wel actueler dan ooit, nu de gemeente Bergen op Zoom zich opmaakt voor een lawine aan besparingen en andere maatregelen die ertoe moeten leiden dat de financiële situatie van de gemeente verbetert. Baartmans: “Ik heb vroeger al dikwijls in de wandelgangen horen fluisteren dat ze ons alleen maar nodig hebben voor de centen…”

Floriade

“Een bron van leedvermaak”, zo noemt Baartmans smalend het nieuws rondom de Bergse schuldensoap dat hij elke dag in de krant leest. “Dit zag je natuurlijk aankomen”, zegt hij. Niet in 1997, toen gingen de zorgen veel meer om het behouden van de eigen, Halsterse identiteit. Maar in zijn tijd als voorzitter van de Dorpsraad heeft Baartmans dingen gezien en gehoord die hem tot de conclusie brachten dat het niet goed kon blijven gaan met de financiën in de gemeente Bergen op Zoom. Gelukkig heeft Baartmans de gemeente Bergen op Zoom met de Dorpsraad ook kunnen behoeden voor nóg meer tegenvallers. “Ik weet nog goed dat de gemeente een jaar of tien geleden het snode plan had om de Floriade van 2022 in de Auvergnepolder te organiseren”, zegt hij, “dat zou veel geld en positieve publiciteit opleveren voor Halsteren en dus voor de gemeente. Daar zijn we toen als Dorpsraad eens dieper ingedoken. En wat bleek? Eerdere edities hadden de organiserende gemeentes vooral miljoenen gekóst. Wij hebben toen flink tegen dat plan geageerd, en kregen gelukkig bijval van de gemeente Tholen, waardoor het uiteindelijk van tafel ging. Dat dat een goed idee was hebben we gezien aan de Floriade van 2012. Die vond in Venlo plaats, en heeft daar óók miljoenen gekost.”

Communicatie

Dat de problemen van de gemeente uiteindelijk worden opgelost, daarvan is Baartmans wel overtuigd. Maar de manier waarop, daar heeft hij zijn bedenkingen bij. “Betaald parkeren invoeren in Halsteren is sowieso een bijzonder slecht idee”, zegt hij, “en het oude stadhuis verkopen zou zeker ook niet mijn idee zijn. De Hof van Ram, die zou gewoon naar de heemkundekring moeten gaan, ik vind niet dat je een vereniging die zo’n gebouw zo mooi heeft gemaakt zomaar kunt passeren om geld te verdienen.” Vooral de communicatie zou wat Baartmans betreft beter moeten: “De gemeente zou veel meer in gesprek moeten. Bijvoorbeeld met de Dorpsraad, maar ook met bewonersgroepen. Nu worden inwoners gewoon voor een voldongen feit gesteld, zonder dat er goed wordt uitgelegd waarom een bepaalde bezuiniging nodig is, en wat de consequenties zijn. Bovendien denk ik dat de gemeente heel wat kansen op het vlak van toerisme mist, daar is nog heel wat te winnen als je het mij vraagt. We moeten niet blijven hopen op industrie die er toch nooit komt, en anders hooguit grote, geautomatiseerde terminals naar de Auvergnepolder brengt die toch nauwelijks werkgelegenheid opleveren.”

Doordrammen

Hoewel Baartmans zich ergert aan de Halsterseweg, die hij aan Bergse kant omschrijft als een “prachtige fietspromenade”, maar die hij aan Halsterse kant vooral pokdalig, verouderd en onveilig vindt, zijn er ook zaken in Halsteren waar hij erg tevreden mee is. “We moesten er soms best voor doordrammen, maar Vogelenzang is best mooi geworden. En omdat de Halsternaar ook best chauvinistisch is, maar wel op een prettige manier, zie ik het wel goedkomen met ons dorp. Ik spreek nog regelmatig met mijn opvolger Piet Soffers en andere leden van het Dorpsplatform, ze doen het hartstikke goed. Maar of het kriebelt om terug te komen? Nee, zeker niet. Op dit moment heb ik mijn handen vol aan de vogelvereniging, en de stichting Vrienden van de Antoniusmolen, waar ik voorzitter van ben. De coronacrisis slaat vooral bij de vogelvereniging hard toe, omdat we na de crisis hoopten om een nieuw clublokaal te vinden in Café De Roos. Hoe het nu verder moet weet ik niet. Maar ik weet wel dat ik niet kan wachten om mijn kleinkinderen weer te zien sporten, en te zien schitteren bij Sint Cecilia. Ze weten dat opa wel rijdt als ze ergens naartoe moeten. Dit jaar is anders dan gewoonlijk, maar normaal gesproken vermaak ik me prima, ook al ben ik niet meer betrokken bij de Dorpsraad.”

"Ik niet kan wachten om mijn kleinkinderen weer te zien sporten, en te zien schitteren bij Sint Cecilia. Ze weten dat opa wel rijdt als ze ergens naartoe moeten."

Geert Baartmans