Leden van het college van B en W vertrekken voor een rondrit door Halsteren.
Leden van het college van B en W vertrekken voor een rondrit door Halsteren.

Dorpsraad en college vinden elkaar bij rondje Halsteren

Algemeen

HALSTEREN – Het wordt een steeds mooiere traditie, het college van burgemeester en wethouders dat met de Halsterse Dorpsraad een rondje door het dorp maakt. Tot concrete besluiten leidde het ook afgelopen week niet, maar het maakt alles makkelijker. Dat zegt Dorpsraad-voorzitter Eugène van den Eijnden althans.

Geen concrete besluiten dus, tijdens het bezoek van het college van B en W aan Halsteren. Dat is ook niet waarom de Dorpsraad het college uitnodigt voor een rit door het dorp, zegt voorzitter Eugène van den Eijnden: “We willen dat het college ziet wat er in Halsteren speelt, waar wij als Dorpsraad bij betrokken zijn en wat we bereiken. Het is goed om elkaar te kennen, dat maakt alles makkelijker. Alléén kunnen we als Dorpsraad niets.”

Onderwerpen

De Halsterseweg die na jaren en nog eens jaren van praten nu eindelijk is opgeknapt, de Zweedse woningen die kopers hebben gevonden, het opgeknapte Dorpshart, de Dorpsraad heeft veel om trots op te zijn, en toont het college – en dan met name de nieuwe burgemeester - dat graag. Maar in Halsteren gebeurt ook nu nog veel, dus er zijn altijd onderwerpen die de aandacht van de Dorpsraad behoeven.

Bij het welkomstwoord door de voorzitter in De Wittenhorst kwam de dramatische moord op de 75-jarige vrouw uit Halsteren bij het Wasven op Landgoed Vrederust kort aan de orde. Nauw contact met GGZ/WNB heeft de Dorpsraad niet maar ze volgt wel ontwikkelingen daar. 

Een presentatie over de Plusbus was niet vooraf gepland maar boeide wel. Voorzitter Ad van de Vrede gaf uitleg over dit succesvolle vervoersysteem voor 50-plussers dat draait op tientallen enthousiaste vrijwilligers. Een van de vele chauffeurs vulde aan hoe belangrijk de Plusbus is om eenzaamheid tegen te gaan. De Plusbus is een initiatief dat door betrokken inwoners van Halsteren gedragen en gefinancierd wordt. Wethouder Letty Demmers wees op een mogelijke subsidie. Vrijwilligers praatten het college bij over de huidige stand van zaken en de toekomst. 

Ook over de Halsterse kermis, die wat de Dorpsraad betreft zou moeten terugkeren naar het dorpshart, werden de burgemeester en wethouders bijgepraat. 

Een bezorgde bewoonster van de Boomwei vertelde het college over de slechte staat van straten en stoepen, waardoor ze grote angst heeft om te vallen. 

Interesse

Bij de Dorpsraad viel vooral de grote interesse van het college op. “Er was grote interesse, niet alleen voor ons, maar ook voor de andere sprekers”, zegt Van den Eijnden. 

“Dat komt oprecht en warm over, in het verleden is dat zeker wel eens anders geweest. We konden ook onze zorgen delen over de mogelijke komst van een Aldi-supermarkt. Het voelt alsof we voor de gek worden gehouden. Onze zorgen worden begrepen, maar het college is aan regels gebonden en kan de aanvraag niet weigeren. Evengoed vrezen wij voor de verkeersveiligheid en voor de toekomst van kleine, lokale middenstanders bij de komst van een vierde supermarkt. Om zulke zorgen te kunnen delen is het goed om elkaar te kennen. Ook al kom je niet meteen tot concrete oplossingen, het helpt altijd.”

Leden van het college van B en W bijeen in De Wittenhorst voorafgaand aan de rondrit met Dorpsraad Halsteren.
Burgemeester Margo Mulder en Dorpsraad-voorzitter Eugène van den Eijnden.
Een van de vrijwillige chauffeurs van de Plusbus vertelt wat hij zoal meemaakt met passagiers.
Wethouders Pals, Demmers en Hopmans.