Afbeelding

Schaken op de Brabantse Wal

Algemeen

(Door René Punt)

Afgelopen maand hebben de teams van Bergen op Zoom het matig gedaan. In de interne competitie is het echter ongemeen spannend. Er zijn nog veel spelers die kampioen kunnen worden. Bij de jeugd hebben de laatste tijd veel nieuwe schakers zich aangemeld en er zijn hele talentrijke spelers bij.

Externe schaken bij de senioren

BSV speelt met twee teams mee in de landelijke KNSB-competitie en ook met twee teams in de Brabantse NBSB-competitie. In december verloor BSV 1 in de 3e klasse KNSB van Baronie 1 uit Breda. Daardoor staat BSV 1 op de voorlaatste plaats. Er zijn nog vier ronden te gaan en de Bergenaren zullen dus aan de bak moeten. BSV 2 deed het iets beter door gelijk te spelen tegen RSG 1 uit Roosendaal. In de 5e klasse staat ook dit team voorlaatste en geldt hetzelfde als voor BSV 1.

In de Noord-Brabantse schaakcompetitie verloor het bekerteam van BSV van ESG uit Goirle. In de competitie spelen beide teams van BSV in 1e klasse. BSV A staat na een gelijkspel tegen koploper HMC A op de vijfde plaats. BSV B won zelfs tegen De Kentering A uit Rosmalen, maar staat nog steeds op de laatste plaats. 

Interne Schaakcompetitie

Door een overwinning van Bas van de Putte in de 12e ronde heeft Bas enigszins afstand genomen van een groepje van zes andere BSV’ers. Oliver de Hert, Rob Hopman-Been, Piet Bruys, René Punt, Martin de Smit en René Paardekam zitten hem nog steeds op de hielen. Het belooft een uiterst spannend tweede deel van de competitie te worden.

In december werd ook het traditionele gongtoernooi gehouden. Het werd een ontzettend spannende competitie waarbij de posities vaak wisselden. Uiteindelijk ging Bas van de Putte met de eer strijken.

Tata Steel schaaktoernooi

Binnenkort begint in Wijk aan Zee weer het sterkste schaaktoernooi ter wereld in. Niet in de grootmeestergroepen, maar toch in een hoge groep speelt Erwin Kalle, de sterkste Bergse schaker van dit moment, mee. We zullen u in het februarinummer vertellen hoe het hem is vergaan.

Jeugd

De tweede periode bij het jeugdschaken is pas begonnen en de kampioen in de Koningsklasse van de 1e periode Martin Schoones is ook de 2e periode goed begonnen met twee overwinningen. Maar ook zijn directe concurrent William van Heerebeek heeft nog 100 %. Het wordt in die klasse waarschijnlijk heel spannend. Ook omdat een aantal nieuwe talentrijke schakers zich gemeld hebben. In de Torengroep zijn er nog drie spelers met een 100 % score. Fuyan Moorman staat voorlopig bovenaan met 2 uit 2, maar Anoush Fayaz en Tim Pierik volgen met 1 uit 1. Uiteraard hebben de heren nog niet tegen elkaar gespeeld. In de Lopergroep zijn nog twee spelers ongeslagen. Eerste staat Willem de Groot met 2 uit 2, maar ook Anna van der Heijden heeft met 1 uit 1 nog 100 %. Ook in deze groep wordt het waarschijnlijk heel spannend. Tenslotte: in de Pionnengroep zijn er twee spelers met 2 uit 2, namelijk Jona Dekkers en Miguel Dor. Dit zijn dan ook de spelers die strijden om het kampioenschap in deze groep en de promotieplaats naar de Lopergroep.
In de KO-competities is weinig nieuws te melden. In januari is er net als bij de senioren een gongtoernooi gehouden. Dit werd in niveaugroepen van vier spelers gespeeld. De kampioenen in de diverse groepen waren: in groep 1: Fuyan Moorman met 2½ punt Groep 2: Tim Pierik met 3 punten Groep 3: Thomas Heijligers met 3 punten Groep 4: Kenji Musters met 3 punten Groep 5: Miguel Dor met 2½ punt Groep 6: Anna van der Heijden met 2½ punt. Bij de begeleiders won Jules van Raaij met 2 punten. Hij was vorig jaar nog een talentrijke jeugdspeler.

Schaakproblemen

De problemen in het decembernummer waren:

In diagram 1 kan wit aan zet materiaal voordeel krijgen door de zet 1. c5 + te spelen. Zwart verliest dan de dame. Bijvoorbeeld 1. ….. Ke7 2. cxb6. Zwart kan dan nog wel iets terugdoen via 2. …. Txh2, maar de witte koning kan weglopen via g1 naar f2. Bedenk dat het probleem anders was geweest als de witte pion op f2 had gestaan. Dan zou zwart zelfs mat hebben kunnen geven.

In diagram 2 kan wit aan zet winnen door 1. Tf6 te spelen. Dan kan volgen: 1. …. Txf6 2. gxf6 en bij de meeste zetten van zwart volgt Pd6 mat.

In een volgende editie verschijnen twee nieuwe schaakproblemen. 

Probleem 1
Probleem 2