Thomas Jansen: “Handhaving ODIO zonder al te veel stress.”
Thomas Jansen: “Handhaving ODIO zonder al te veel stress.”

Thomas Jansen drukt eindelijk zijn stempel

Algemeen

OSSENDRECHT – Nog een dikke week en de officiële aftrap van het seizoen 2023-2024 is. De KNVB programmeerde als ouverture in de Vierde Klasse A Grenswachters – ODIO als meest aansprekende affiche. Voor de derde maal deze maand, na het Zuidwesthoek-toernooi almede een bekertreffen, staan beide zusterverenigingen tegenover elkaar aan de aftrap. Een competitiederby is echter net even iets anders. Ook voor Thomas Jansen mag het onderhand weer wel gaan beginnen. Als ODIO-voetballer van het jaar hoopt hij nog nadrukkelijker zijn stempel op het spel te kunnen drukken!


Zoals gebruikelijk maakte ook Thomas Jansen (26) als jonge Ossendrechtse jongen zijn eerste voetbalschreden op Sportpark De Heiloop. Vanaf zijn vijfde doorliep hij de gerenommeerde groen-witte jeugdopleiding alvorens Wim Blommerde hem als 16-jarige in de gewonnen uitwedstrijd bij Nieuw-Borgvliet in de hoofdmacht liet debuteren. In het daaropvolgende seizoen (2014-2015) hevelde Andy Wierikx hem definitief naar de selectie over. Ook tijdens het handvol jaren onder Peter van Oirschot vormde hij dikwijls een gewaardeerde doch lang niet altijd vaste waarde. Onder diens opvolger Erwin van Schilt gooide hij eindelijk alle schroom van zich af en ontpopte zich tot onomstreden basisspeler. Een opmerkelijke uitgestrekte aanloopperiode, met ruim 150 competitieduels plus 31 goals op diens conto!

“Onder Peter van Oirschot was ik inderdaad vaak wissel. Kwam door gebrek in vertrouwen in mijzelf en ook van de trainer denk ik. Ook speelde ik nooit op een vaste plek, waardoor ik nooit echt mijn ritme kon vinden of langere tijd de kans kreeg. Hierdoor verloor ik het plezier in het voetbal. Ik heb in die tijd nooit echt gezeurd en ben mijn inzet blijven tonen. Het is wellicht dat ik daarom in die rol terecht ben gekomen”, blikt Thomas Jansen terug.

De planner bij Majestic in Bergen op Zoom, die binnenkort vader hoopt te worden, komt het beste in de as van het veld tot zijn recht. Sinds vorig jaar lijkt hij helemaal senang op zijn huidige positie. “Erwin van Schilt had duidelijk een idee wat hij met mij wilde nadat Roy Carpentier als laatste man stopte. Hij paste mij daar in en dat vertrouwen heb ik terugbetaald, denk ik. Ik ben rustiger geworden en heb meer overzicht gekregen en kan ik af en toe het middenveld in schuiven”.

Coaching

Insiders roemen zijn duelkracht in de lucht, het zien van ruimtes in zowel aanvallend als ook verdedigend opzicht en diens trap richting de vleugelspelers zijn veelal op maat. Als punten van verbetering vormen de één-op-één situaties alsmede coaching van medespelers.

ODIO wacht confrontaties tegen een gemêleerd gezelschap van Brabantse als ook Zeeuwse tegenstanders. Prognose? “Met Hein Verhoef en Coen Michielsen hebben we wel aan ervaring en voetbalintellect wat ingeleverd. Een paar nieuwe krachten sluiten echter weer aan en Sander Kerstens en Luke de Dooij zijn op de weg terug. Persoonlijk denk ik dat de aanstaande competitie toch zwaarder is dan die van vorig jaar. Er zijn enkele derdeklassers overgekomen en tegen de Zeeuwse ploegen is het altijd een fysieke strijd. Normaal gesproken kun je vooraf wel een paar teams aanwijzen, die het lastig gaan krijgen. Dat heb ik nu totaal niet. Ik vermoed dat er een heel grote middenmoot zal ontstaan, waarin iedereen van iedereen kan winnen. Ons seizoen is geslaagd als we ons zonder al te veel stress zouden kunnen handhaven en wellicht bij de subtop kunnen aanhaken”, besluit Thomas Jansen vol vertrouwen.