Overhandiging van de haan die hoort bij de Willem Ivenprijs aan winnares Mientje Wever uit Boxmeer door wethouder Thijs van Kessel (Foto: Frans van den Bogaard).
Overhandiging van de haan die hoort bij de Willem Ivenprijs aan winnares Mientje Wever uit Boxmeer door wethouder Thijs van Kessel (Foto: Frans van den Bogaard). Foto: Frans van den Bogaard

West-Brabant behaalt weer veel prijzen in Lith

Algemeen

Er moesten steeds maar stoelen worden bijgehaald, toen op zondag 5 maart 2023 in mfa De Snoeck te Lith het achttiende Brabants boekske werd gepresenteerd. De zaal was dan ook volledig bezet op het moment dat Hoogerheidenaar Jan Luysterburg iedereen welkom heette. Toch waren er de nodige afzeggingen, waaronder die van de gedeputeerde Stijn Smeulders, die weliswaar niet ernstig ziek was, maar toch niemand met corona wilde besmetten.

De mensen die wel aanwezig waren genoten van de voordracht van een aantal mooie dialectverhalen en -gedichten, muzikale optredens van Marja van Trier en haar groep Treveris en, om de spanning er zo lang mogelijk in te houden, op het einde de bekendmaking van de prijswinnaars van de Willem Ivenprijs.

Haan

Elk jaar schenkt de gemeente Oss een kleurrijk beeldje van een haan aan de auteur van het mooiste dialectverhaal of -gedicht in het Brabants boekske van dat jaar. De haan was het lievelingsdier van Willem Iven, de beroemde troubadour uit de Peel, naar wie de prijs is genoemd. Het beeldje is ontworpen en vervaardigd door de internationaal bekende kunstenares Jenny Derksen. De prijs wordt toegekend door een volstrekt onpartijdige jury, bestaande uit Rina Michielsen (Zundert), JACE van de Ven (Tilburg) en voorzitter Riny Boeijen (Berghem).

De juryleden mochten ieder voor zich 30 punten geven aan de tekst die ze het allermooist vonden, 20 punten aan de eerstvolgende en 10 aan de daarna volgende. Wie net buiten de punten viel mocht nog worden beloond met het predicaat ‘zeer verdienstelijk’. Tot slot werden de jurypunten bij elkaar opgeteld, waarna de winnaar bekend was.

West

Hoewel dat eigenlijk totaal niet van belang is, wordt er door het publiek (en niet alleen door hen) toch altijd weer gekeken hoe de prijzen vallen in de provincie. Heeft het westen deze keer de overhand of is het weer het oosten? Of misschien het midden?

Dit jaar vielen er opvallend veel prijzen in het westen. Jan van Elzakker uit Hoogerheide met zijn verhaal Ik zen Foons Janse, melkboer, en Elseline Withagen uit Bergen op Zoom met haar gevoelige gedichtje Ge mag t’r weze, kregen voor hun bijdrage een ‘zeer verdienstelijk’. Louis de Duiker uit Oosterhout behaalde de vijfde prijs met zijn gedicht Liege

De in Bergen op Zoom wonende Halsterenaar Frans Nefs behaalde de vierde plaats en een ‘zeer verdienstelijk’ met zijn verhaal Over de dooje niks dan goeds. In voorgaande jaren behaalde Frans al eens de eerste en de tweede prijs.

Hoogerheidenaar Jan Luysterburg, afkomstig van het buurtschapje D’n Ouwe Tol, kreeg de derde prijs en een ‘zeer verdienstelijk’ voor zijn verhaal Van wie zèède gij d’r jinne? Ook hij behoort tot de oud-winnaars.

De tweede prijs ging naar Elly Schepers-Corstjens uit Oud Gastel voor haar gedicht ‘k Zal oe zèège wie ik zen. Elly was in 2011 de allereerste winnares van de Willem Ivenprijs en zat er ook nu dus niet ver vandaan.

Winnares

De onbetwiste winnares van de Willem Ivenprijs 2023, met eveneens het predicaat ‘zeer verdienstelijk’, was echter Mientje Wever uit Boxmeer met haar ontroerende verhaal ’n Vrèèmde naam. Mientje had tot nu toe al vele prijzen in de wacht gesleept met haar verhalen en gedichten, maar nog nooit de Willem Ivenprijs. 

Op de foto is te zien hoe zij de prijs krijgt overhandigd door wethouder Thijs van Kessel van de gemeente Oss. In ruil voor deze prestigieuze onderscheiding kreeg de wethouder het eerste Brabants boekske aangeboden.

Wie ook in het bezit wil komen van het Brabants boekske 2023 zal snel moeten zijn. Het boekske heeft zoveel publiciteit gegenereerd dat het al snel bijna was uitverkocht. U kunt echter alsnog uw geluk uitproberen door een e-mailbericht met uw naam en adresgegevens te sturen naar: luysterburg01@ziggo.nl, mits u uiteraard bereid bent daarna het bedrag van € 18,00 over te maken naar zijn bankrekeningnummer. Dit bedrag is inclusief de bezorgkosten. Daardoor heeft u dan een prachtig uitgevoerd en rijk geïllustreerd boekske met 50 mooie Brabantse dialectverhalen en -gedichten in huis. Een boek dat u geboeid zult lezen en herlezen en dat bovendien een sieraad is in uw boekenkast.

U kunt wel raden wat we u in dit geval adviseren.