Schilders van de insienjeploeg aan het werk, met Johan van der Weegen in het midden.
Schilders van de insienjeploeg aan het werk, met Johan van der Weegen in het midden. Foto: Dennis van Loenhout

Insienjeploeg maakt kunstwerkje

Algemeen

HALSTEREN – Ons verhaol is magistraol, zegt het motto van de Alterse carnaval dit jaar. Niet alleen het verhaal is magistraal, ook het insigne. De Insienjeploeg van de Stichting Alterse Carnaval schildert die met de hand. Een hele klus, maar voor de kunst hebben ze heel wat over.

“Ja, dit mag je rustig kunst noemen”, zegt Christ Schuurbiers, één van de ruim twintig leden van de Insienjeploeg van de Stichting Alterse Carnaval. Het insigne, een ontwerp van Christs zoon Perry, wordt dit jaar volledig met de hand geschilderd door een ploeg vrijwilligers met vaste hand en een oog voor kwaliteit. En zelfs dan is het een enorme klus, legt “voorman” Johan van der Weegen uit: “Het insigne is heel gedetailleerd, dus we moeten precies en geconcentreerd werken. Om een insigne volledig te schilderen zijn zeventien handelingen nodig, en om het blauw, paars en groen dekkend te krijgen moet je soms een dubbele laag aanbrengen. Per insigne zijn we gauw anderhalf uur bezig en we maken er zo’n 600. Maar dat doen we graag. Als het gaat om kwaliteit hebben we hier in Altere een naam hoog te houden.” En dan, met een knipoog: “Dat willen we toch beter doen dan onze concurrenten in het Krabbegat.”

Die hang naar kwaliteit is de reden dat de Insienjeploeg besloten heeft de insignes dit jaar met de hand te schilderen. “Het insigne is gedetailleerd, en als we zouden spuiten betekenen al die details een risico op spetters en andere problemen. Handwerk is gewoon mooier”, zegt Johan. Vorig jaar ontwikkelde de stichting al het beeldje van de Spinool, dat verkrijgbaar is in brons, maar ook in een handgeschilderde versie, die nog veel bewerkelijker is: “Met de eerste waren we ruim tien uur bezig”, lacht Johan. Het schilderen van de insignes en Spinooltjes is veel werk, maar het is ook leuk werk. Daarom zoekt de Insienjeploeg altijd nieuwe schilders: “Wie schilderen leuk vindt, een vaste hand heeft en gezellig is, is van harte welkom”, zegt Johan, “het zou vooral leuk zijn om jonge mensen bij het schilderen te betrekken. Zelfs de Hoogheid is pas een ochtendje mee komen schilderen. Hij vond het geweldig, en komt zeker nog eens terug.” De nieuwe insignes van de Stichting Alterse Carnaval kosten vijf euro. Ze zijn te koop bij Intratuin, Kessel’s Slijterij, PLUS Halsteren, Bakker Bogers en de Wittenhorst. Bestellen kan ook via: www.stichtingaltersecarnaval.nl Daar is ook het beeldje van de Spinool verkrijgbaar, in brons voor 33 euro, de geschilderde variant kost 44 euro. Mee schilderen? Bel 06-112077608.

Het beeld van de Spinool.
Afbeelding