Ad de Bruijn en nieuwe chauffeur Wim Korst.
Ad de Bruijn en nieuwe chauffeur Wim Korst. Foto: Dennis van Loenhout

Vertrouwde gevoel van de Plusbus

Algemeen

HALSTEREN / LEPELSTRAAT – De Plusbus staat klaar voor iedereen die ‘m nodig heeft. Van deur tot deur, met een helpende hand en een ritprijs die bijna te verwaarlozen is. Lepelstrater Wim Korst, die onlangs aan de slag ging als chauffeur op de Plusbus zegt: “Ik sta klaar om mensen een vertrouwd gevoel te geven.”

Afgelopen week reed hij zijn eerste solorit, als chauffeur op de Plusbus in Halsteren en Lepelstraat. Wim Korst (69) was tijdens zijn werkzame leven boer, dus rijden met grote, zware voertuigen is voor hem een eitje. En het idee vrijwilligerswerk te doen waarmee hij mensen kan helpen sprak hem bijzonder aan. Toen zijn buurman, ook chauffeur op de Plusbus, hem vroeg of hij als chauffeur aan de slag wilde, aarzelde Wim geen moment. En hoewel hij nog maar net begonnen is, weet hij nu al dat hij het juiste besluit nam: “Je betekent wat voor mensen als je ze met de Plusbus naar hun bestemming brengt. Het contact met de klanten is heel bijzonder, soms zijn mensen heel stil, maar vaak vertellen ze honderduit. En soms help je ze een handje, met boodschappen of met hun rollator. Geen probleem, daar zijn we voor.”

De Plusbus bedient in Halsteren en Lepelstraat een groep van zo’n 50 vaste klanten, vaak mensen van 80 jaar of ouder. Penningmeester – en chauffeur – Ad de Bruijn kent het belang van de Plusbus voor die groep en denkt dat er misschien nog veel meer mensen zijn voor wie de Plusbus een uitkomst kan zijn. “De Plusbus is er voor 55-plussers en mensen met een beperking. We vervoeren ze naar bestemmingen in Halsteren en Lepelstraat, of naar zorginstellingen in de regio. Een rit naar Bergen op Zoom kost 2,50 euro voor een enkele reis, een rit binnen Halsteren en Lepelstraat kost 2 euro. We willen graag dat onze doelgroep weet dat we er zijn, dat ze gebruik van ons kunnen maken en dat we voor ze klaarstaan. We spreken wel eens ouderen die het moeilijk vinden om ons te bellen omdat ze zelf niet meer mobiel zijn. Ze hebben veel verloren, en schamen zich voor “het busje” dat dan voor hun deur stopt. Dat is niet nodig, wij zijn er juist om te zorgen dat mensen een mate van zelfstandigheid behouden, dat ze onder de mensen blijven komen. De Plusbus heeft een belangrijke sociale functie, en zorgt dat mensen niet alleen noodzakelijke, maar ook leuke dingen kunnen blijven doen.”

De Plusbus is afhankelijk van vrijwilligers en donaties. De steeds verder stijgende dieselprijs is een groot zorgpunt voor de stichting, erkent ook Ad de Bruijn: “We moeten elke week tanken, en zien nu al dat de brandstofkosten hoger zijn dan we vorig jaar hebben begroot. Juist daarom zijn donateurs van harte welkom. Ook vrijwilligers kunnen we goed gebruiken, zeker mensen die het leuk vinden om als centralist aan de slag te gaan ontvangen we met open armen!”

De Plusbus rijdt van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur. De bus bestellen kan via 06-38267251. Meer informatie op www.plus-bus.nl