Schaken jeugd
Schaken jeugd Foto: Bep Tielemans

Schaken voor jeugd op de Brabantse Wal

Algemeen

Jeugd

Op de dinsdagavonden speelt en traint de jeugd van Bergen op Zoom in dezelfde locatie als de senioren, de dependance Sport & Beweging van RSG ‘t Rijks aan Rijtuigweg 4 in Bergen op Zoom. Vroeger werd er gespeeld in het gebouw van het Juvenaat, maar omdat het Juvenaat is verhuisd, is de jeugd ingetrokken bij de speellocatie van de senioren, maar op een andere dag.

Meestal traint de jeugd in trainingsgroepjes in een bepaalde stap van de Stappenmethode van Cor van Wijgerden. Deze telt 6 stappen, maar is inmiddels weer onderverdeeld in tussengroepjes. Bij BSV kan er in principe op alle niveaus worden getraind. 

Hoe ziet zo’n training eruit? Omdat BSV redelijk veel gediplomeerde schaaktrainers heeft kunnen er in kleine groepjes technieken worden geoefend in een bepaalde stap. De trainer laat dan voorbeelden zien van waar er in zo’n gevalop gelet moet worden. Vervolgens gaan de “leerlingen” met een oefenboek aan de slag om de opgedane kennis te laten beklijven. Thuis kan daarin verder geoefend worden. 

De trainingen zijn meestal van 18.30 - 19.00. Daarna wordt er in drie groepen gespeeld om het kampioenschap. Er is de Koningsgroep voor de sterkste BSV-jeugd, de Torengroep voor de runners-up en de Pionnengroep voor de talenten voor de toekomst. Verder is er nog het Damer (meisjes) kampioenschap. Ook spelen de jeugdspelers nog om de KO-competitie. Op diverse momenten van het jaar worden ook andere spelvormen met de jeugd beoefend.

Koningsgroep

Na 4 rondes spelen staat Martin Schoones bovenaan met 3½ uit 4. Zijn directe concurrent is William van Heerebeek die drie partijen heeft gespeeld en ze alle drie heeft gewonnen. Ook Kevin Huang kan zich nog mengen in de strijd om het kampioenschap in periode 1.

Torengroep

Er zijn nog twee spelers ongeslagen. David Zhou heeft 3 uit 3 en Marius Bakx heeft 2 uit 2. Maar ook Maurtis de Groot heeft nog kansen voor het kampioenschap en/of promotie naar de Koningsgroep.

Pionnengroep

 In de Pionnengroep is één koploper namelijk Jens Groenveld met 3 uit 3. Maar ook Anna van der Heijden en Tobin Windsma zijn nog ongeslagen, zij scoorden 1 uit 1.

Schaken op scholen

Al vele jaren verzorgen trainers van de schaakacademie het schaakonderwijs op de Rode Schouw in Halsteren. Maar ook bij andere scholen heeft de schaakacademie adviezen gegeven hoe schaken op basisscholen kan worden ingevoerd. 

Schaken is natuurlijk een spel/sport dat diverse hersenhelften kan “dwingen” om samen te werken. En dat is iets wat in het latere leven van pas kan komen. Schaken kan het leren stimuleren. 

Ook bevordert het de mate waarin kinderen kunnen omgaan met tegenslagen, lees hier nederlagen.

Schaakproblemen

De laatste keer dat u schaaknieuws kreeg, werden de volgende problemen u voorgeschoteld. In beide gevallen werd gevraagd hoe wit kon winnen.

In het diagram hierboven heeft wit al voordeel en zou met g4 de zwarte loper kunnen veroveren. Maar nog veel sterker is Dd6+ waardoor er een dubbele aanval ontstaat. Wit valt zowel de zwarte koning aan als de zwarte toren. De aanvallende witte dame kan niet geslagen worden en tussen de dame en de zwarte koning kan geen ander stuk worden geplaatst (tussenplaatsen), dus moet de zwarte koning wijken, bv Kf7. De zet erop slaat de zwarte dame de zwarte toren via Dxb8. Wit heeft dan zoveel voordeel dat hij vrijwel zeker gaat winnen.

In het tweede diagram hieronder een moeilijker probleem. Maar wit kan hier op jacht gaan naar de zwarte dame. Zijn eerste zet is Lg5. Een vreemde zet lijkt het want zwart kan met hxg5 de witte loper slaan. Maar dan volgt de witte zet hxg5 en de zwarte dame kan niet meer weg. Hij kan nog wel een pion slaan, maar dan slaat wit de zwarte dame. Het voordeel voor wit is dan: D= 9 punten en zwart heeft L=3 en pi=1 totaal 4 punten. Wit heeft dus met deze actie 5 punten gewonnen en staat dan ook gewonnen. 

In een volgende Halsterse Krant & Zuidwestkrant treft u twee nieuwe schaakproblemen.

Contact

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u contact over het schaken op de Brabantse Wal, neem dan contact op via:
info@bozschaak.nl
Wilt u alleen contact over het jeugdschaken, neem dan contact op via:
jeugdleider@bozschaak.nl.

Afbeelding
Afbeelding