Cynthia van Loon
Cynthia van Loon Foto: Dennis van Loenhout

“De Wegwijzer blijft, zeker weten!”

Algemeen

LEPELSTRAAT – Dorpen vergrijzen en daarmee krimpen basisscholen in dorpskernen steeds vaker en sneller, behalve in Lepelstraat. Cynthia van Loon, sinds augustus directeur van basisschool De Wegwijzer, durft het keihard te zeggen: “De Wegwijzer blijft behouden. Zeker weten.”

Met haar 29 jaar is ze een piepjonge directeur. Toen ze eerder dit jaar de functie van directeur kreeg aangeboden werkte Cynthia al acht jaar op De Wegwijzer en had ze de ambitie om ooit directeur te worden zeker. “Maar”, zegt ze, “ik was bang dat het aanbod een paar jaar te vroeg kwam. Ik wist niet of ik er klaar voor was. Het feit dat het hele team, de medezeggenschapsraad en het bestuur achter me stond, maakte dat ik de sprong durfde te wagen. Ook door de positieve reacties van ouders weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt, op het juiste moment.”

In het concept “dorpsschool” gelooft Cynthia als geen ander. Haar ambitie is dat alle Lepelstraatse ouders De Wegwijzer zien als de allerbeste keuze voor hun kind. “Deze school is een fijne, kleinschalige oefenplaats voor het echte leven. Op De Wegwijzer kennen we elkaar en heeft het team goede contacten met leerlingen, ouders en zelfs opa’s en oma’s. Het voelt een beetje alsof we hier een grote familie zijn, die onderdeel is van een groot dorpsnetwerk waarin ook vrijwilligers, Newkids en verenigingen hun steentje bijdragen om de kinderen van Lepelstraat zo goed mogelijk onderwijs te bieden. Dat is iets heel waardevols. Onze school kan niet zonder het dorp, maar het dorp kan ook niet zonder school.”

Al toen ze als leerkracht van groep 7/8 nog voor de klas stond, wist Cynthia dat ze grote interesse had voor het “grotere plaatje” van een school. Nadenken over het beleid en zorgen voor onderwijs van de beste kwaliteit, dat maakt dat Cynthia elke dag met plezier en tot de tanden gemotiveerd naar haar werk gaat. “We hebben de afgelopen jaren nogal wat wisselingen in het team gezien, maar gelukkig hebben we nu weer een stabiel team”, zegt ze. “De afgelopen tijd hebben we gewerkt aan het verder verbeteren van de communicatie met ouders, want hun betrokkenheid is van levensbelang. Gelukkig zien we die enorme betrokkenheid ook overal, “onze” ouders staan klaar als we ze nodig hebben. In de medezeggenschapsraad, het ouderpanel, maar ook als we schoolreizen of evenementen willen organiseren. Dat is fijn, want het toont dat we als school benaderbaar zijn, dat willen we ook zijn. Iedereen moet weten dat onze deur altijd open staat.”

De komende tijd wil het team van De Wegwijzer zich inzetten om de kwaliteit van het onderwijs verder op te krikken. “Na corona zien we dat sommige leerlingen een extra boost nodig hebben”, zegt Cynthia, “gelukkig hebben we een zeer gekwalificeerd team met daarbinnen een aantal ambulante leerkrachten die daarvoor kunnen zorgen. Ook werken we bewust met kansrijke combinatieklassen, waarin de vlugge leerlingen van de lagere groep kunnen aanhaken bij de hogere groep en leerlingen in de hogere groep die extra begeleiding nodig hebben, kunnen aansluiten bij de instructie van de lagere groep. Zo kan elke leerling zijn of haar kansen optimaal benutten. Natuurlijk verliezen we daarbij de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen niet uit het oog. We werken met sociale vraagstukken en leefregels vanuit De Vreedzame School en daarbij worden enkele leerlingen nog individueel of in kleine groepjes begeleid. We willen dat onze leerlingen optimaal voorbereid vanuit het hart van het dorp met hun rugzak vol vaardigheden en vertrouwen de toekomst tegemoet gaan. Ervoor zorgen dat dit lukt, dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Daarom wilde ik directeur worden.”