Afbeelding

Pannenkoeken voor Oekraïne op basisscholen

Algemeen

LEPELSTRAAT / HALSTEREN - “Dit is onderwijs”, zegt directeur Guido Schoonbrood van basisschool De Wegwijzer. Hij zegt het op een overvol schoolplein, waar kinderen en ouders honderden pannenkoeken bakken en andere kinderen, ouders en grootouders die tevreden oppeuzelen in de zon. “Kijk zelf maar”, zegt Schoonbrood, “er wordt verkocht, gerekend, gebakken en samengewerkt, allemaal om iets te doen voor medemensen in de samenleving. Mooier dan dit wordt onderwijs echt niet.”

Dat vindt ook zijn Halsterse collega Jan Bruijs van basisschool De Biezenhof. “Ik zie alleen maar lachende gezichten en gulle gevers, die vaak nog veel meer geven dan de 2 euro die we voor een pannenkoek vragen”, zegt hij. “Ook de bedrijven die ons sponsoren tonen zich stuk voor stuk gul. Ons doel is het om 555 euro op te halen, maar als ik zie hoe druk het is, lukt het misschien nog wel om een hoger bedrag op te halen!” 

In Lepelstraat is men nog ambitieuzer: 1200 pannenkoeken is het doel en de 11-jarige Milan denkt dat dat haalbaar moet zijn. Hij heeft namelijk zijn uiterste best gedaan om de lekkerste pannenkoeken te bakken, en als kleinzoon van Annemarie Luijkx van cafetaria Leonita weet hij als geen ander hoe dat moet: “Je moet boter in de pan doen, zorgen dat die over de hele pan verdeeld is en dan wachten tot de bubbels eruit zijn”, vertelt hij, “als dat gebeurt moet je het beslag in de pan doen en zorgen dat het overal even dik is. Als je dan weer wacht tot de bubbels eruit zijn en de pannenkoek omdraait hoef je alleen nog maar te wachten tot hij mooi bruin is. Ik heb al veel pannenkoeken gebakken en iedereen vindt ze lekker.”

Milans talent is onmiskenbaar, maar waar de pannenkoekenkopers in Halsteren en Lepelstraat het ook over eens zijn is dat een pannenkoek nog lekkerder smaakt als je er een goed doel mee helpt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding