Iris, Arjan, Jeroen, Tygo, Joffrey en Joost gingen met hun mancave naar Lichtenvoorde.
Iris, Arjan, Jeroen, Tygo, Joffrey en Joost gingen met hun mancave naar Lichtenvoorde. Foto: Dennis van Loenhout

“De Zwarte Cross is cultuur!”

Algemeen

HALSTEREN / LEPELSTRAAT – De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland, met in 2019 maar liefst 220.000 bezoekers. Dankzij de Halsterse KPJ en hun “mancave” weten al die bezoekers nu ook waar Halsteren ligt.

“Iedereen zou tenminste één keer op de Zwarte Cross geweest moeten zijn. Er is zoveel te zien en te doen, voor iedereen. De Zwarte Cross is cultuur!” Rake woorden van een groep Halsterse KPJ-ers, die afgelopen weekend naar de Achterhoek trok om daar het wat hen betreft mooiste festival ter wereld te bezoeken om daar te genieten van muziek, theater, bier en racende motoren. “Het is een soort vakantie: muziek luisteren, bier drinken en cross kijken”, vertellen ze, “het kost ook evenveel als een vakantie. Van de Zwarte Cross kom je vaak vermoeider thuis dan je was toen je vertrok, maar toch is het pure ontspanning.” Hun zelfgebouwde mancave namen ze mee.

Lepelstrater Joost Gabriëls, Halsternaren Joffrey Kruf, Jeroen van Loon, Arjan van Riet en Tygo Weijts en de Thoolse Iris Goense wilden al in 2020 met een eigen creatie meedoen aan de Zwarte Cross. Het coronavirus zette een streep door dat plan, maar het bleef sudderen voor 2022. In juni, nadat de vriendengroep een nachtje had doorgehaald voor de doorkomst van de Roparun, ontstond het ultieme plan. 

Het thema van de Zwarte Cross was “mannenhuishouden”, dus bouwden de vrienden hun eigen mancave. Een prachtig houten huisje, met een gezellige veranda waar ze van een biertje kunnen genieten. Achter de gezellige voordeur zit geen huiskamer, maar een oude Suzuki Vitara-jeep, die ervoor zorgt dat de mancave met duizelingwekkende snelheid over de crossbaan in Lichtenvoorde kan racen. 

Door een kapotte startmotor viel dat trouwens nog niet mee. “Maar gelukkig heeft Jeroen gouden handjes”, zeggen de vrienden, “verder was het een kwestie van vier weken lang elke avond doorwerken, maar dat was de moeite waard!”

Wie de coureur van dienst wordt, dat bepalen de vrienden later. “Wie rijdt moet nuchter zijn”, verklaart Joost, “dus we spreken tijdens de cross wel af wie er de avond van tevoren nuchter blijft.” 

Als de mancave op de baan is, zit de rest van de vriendenclub op de Nozem Dome, een tribune die vooral wordt bevolkt door West-Brabantse jongeren. Zij wisten al waar Halsteren lag, maar vanaf 2022 weet de hele Zwarte Cross dat ook. Laat dat maar aan de Halsterse KPJ over.