Ties Franken
Ties Franken Foto: Dennis van Loenhout

Ties Franken uit Lepelstraat:”Bijna een film!”

Algemeen

LEPELSTRAAT – Ties Franken uit Lepelstraat wilde altijd al in een film spelen. Les Misérables is geen film, maar veel scheelt het niet.

Als heel klein jochie riep Ties Franken (11) al tegen iedereen die het horen wilde dat hij in een film wilde spelen. Waarom? “Omdat het me wel leuk lijkt om heel beroemd te worden”, zegt hij. Bovendien zit tv-maken nogal in de familie bij Ties, zijn vader Doniek is al jaren een bekend gezicht op de regionale tv-zender. Maar tv, das niks voor Ties. Die wil in de film, maar voor De Vierschaar maakt hij een uitzondering. “Mijn moeder zag op Facebook dat ze nog kinderen zochten voor Les Misérables. Ze vroeg of ik dat niet wilde, dus toen heb ik auditie gedaan. Moest ik een stukje spelen en een liedje zingen, dat was wel leuk.”

Spontaan
Dat Ties uiteindelijk een rol kreeg verbaasde hem een beetje, dat het zelfs een grote rol is verbaasde hem nog meer: “Ik heb eigenlijk nog nooit echt geacteerd voor ik deze rol kreeg”, bekent Ties, “dus dat ik Gavroche mocht spelen verbaasde me wel. Ik snap niet waarom ze die rol niet aan een andere jongen hebben gegeven.” Ties vader Doniek denkt het wel te weten, hij denkt dat het juist Ties’ onervarenheid is die hem de rol opleverde: “Hij is nog lekker spontaan, en hij durft alles nog.”
Alles durven? Maar is acteren dan niet eng? Nee, vindt Ties, en hij kan heel goed uitleggen waarom hij dat vindt: “In mijn rol mag ik allemaal dingen doen die ik anders nooit doe. Huilen en schelden, maar ook dingen stelen!” grijnst hij.

Zijn tekst uit zijn hoofd leren vond Ties helemaal niet moeilijk, en dat hij straks voor een tribune met 400 man publiek - waaronder een heleboel familie en schoolgenoten - staat maakt hem ook niet bang. Ties is intelligent en rationeel genoeg om zijn zenuwen weg te redeneren: “Wat ik speel is niet echt, en dat weten de mensen op de tribune ook”, zegt hij, “toen ik voor het eerst ging repeteren vond ik het raar om te moeten huilen, maar ik weet nu dat dat helemaal niet raar is. Het is namelijk niet echt.” Wat gelukkig ook niet echt is, is het laatste stukje van Ties rol. In Les Misérables gaat Gavroche namelijk dood. Veel grote acteurs vinden sterfscènes tot de moeilijkste behoren, maar Ties niet: “Ik moet een beetje wankelen en dan omvallen. Gelukkig is er dan iemand die me opvangt”, zegt hij nuchter. Met zoveel nuchterheid is de stap naar het witte doek vast niet groot. Ties hoopt dat hij die stap uiteindelijk kan zetten. Maar eerst Les Misérables: “Het wordt gewoon heel mooi.”