Afbeelding

Gewoon, een glimlach voor iedereen

Algemeen

HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM – Vriendelijk zijn voor elkaar, een ander een pleziertje gunnen, dat zou allemaal heel gewoon moeten zijn, maar dat is het vaak niet. Daarom begonnen de Halsterse Sabine Hogerwaard en haar echtgenoot Richard Klaassen WOD4LIF(V)E, een goede doelenvereniging met een even groots als eenvoudig doel: iedereen een glimlach gunnen.

In zijn werk als manager van de containerterminal in de haven van Bergen op Zoom belandde Richard Klaassen in een rondetafelgesprek waarin een collega een uitspraak deed die hem niet meer losliet: “Sommige dingen in je leven moet je pro-deo doen.” Hij had gelijk, besefte Richard: “Ik had al lange tijd sterk het gevoel dat ik iets wilde terugdoen voor de maatschappij, en die uitspraak was het duwtje in de goede richting. Niet lang daarna zijn we begonnen met WOD4LIF(V)E. Dat is onze manier om mensen te helpen op weg naar een gezonde levensstijl, met meer energie en een glimlach.”

“Onze” manier inderdaad, want Richard doet het niet alleen. Zijn echtgenote Sabine Hogerwaard zorgde dat WOD4LIF(V)E tijdens de coronacrisis een vliegende start kon maken toen de werkzaamheden in haar praktijk voor spirituele beleving door de maatregelen stil kwamen te liggen. “Naarmate ons netwerk groeide en we meer activiteiten organiseerden kwam er steeds meer werk. Dus kreeg ik hulp van onze projectondersteuners Inge van Loon en Cindy de Crom. Met z’n vieren bedenken we nieuwe projecten en acties. Die zijn allemaal even bijzonder: elke actie heeft zijn eigen doelgroep: jongeren, ouderen, mensen met een probleem of kinderen. Iedereen verdient een glimlach!”

WOD4LIF(V)E opende bijvoorbeeld een minibibliotheek in het oude GGD-gebouw aan de Zuidoostsingel in Bergen op Zoom dat tegenwoordig bekendstaat als “De Zuidoost”. Een idee van Sabine dat werd uitgewerkt door Elora, de oudste dochter van Sabine en Richard: “Boeken worden duurder, en in je boekenkast staan ze maar te verstoffen. Door ze te delen hopen we lezen te stimuleren, want lezen is leuk.” In april organiseert WOD4LIF(V)E een peuter- en dreumesdag, waarschijnlijk in de Halsterse Kannebuis of op de Boulevard in Bergen op Zoom: “Op die dag kunnen peuters heerlijk bewegen met hun ouders”, zegt Sabine, “dat kan ook deze zomer als we een actieve dag organiseren waar niet alleen bewogen kan worden, maar ook voorlichting te vinden is over gezonde voeding. Als je actief bezig bent, dan volgt die glimlach vaak vanzelf!” Maar er is meer: WOD4LIF(V)E werkt aan leuke bingoavonden voor mensen met een verstandelijke beperking, maakt de finale van de Miss Beauty of Noord-Brabant verkiezing mede mogelijk in theater De Maagd. 

Basisscholen

Ook op basisscholen in de regio is WOD4LIF(V)E actief, de Woensdrechtse basisschool De Stappen won onlangs een actie van de goededoelenvereniging: “Zien hoe die kids op zo’n dag genieten is onbetaalbaar, dat is waarvoor we het doen”, zegt Richard.

Op de Dag van de Glimlach ging Sabine namens WOD4LIF(V)E verschillende dorpen - Putte bijvoorbeeld - en steden in om rijk gevulde goodiebags uit te delen aan willekeurige voorbijgangers. “De reacties zijn fantastisch”, zegt ze, “als mensen wat krijgen denken ze automatisch dat ze een tegenprestatie moeten leveren. Dat willen we juist niet, we gunnen iedereen het goede gevoel van “zomaar” iets krijgen en de glimlach die dat oplevert. Gewoon, aardig zijn voor elkaar, zonder dat daar iets achter zit. Dat is wat wij willen.”

Meer informatie op www.w4l.nl WOD4LIF(V)E staat altijd open voor nieuwe ideeën voor acties of projecten. Die worden gefinancierd uit subsidies en bijdragen van sponsors. Ook bedrijven die willen sponsoren zijn altijd welkom zich te melden. Dat kan via vragen@w4l.nl