Laura van Aelst is de nieuwe directeur van basisschool De Springplank.
Laura van Aelst is de nieuwe directeur van basisschool De Springplank. Foto: Dennis van Loenhout

“Ik hou gewoon heel erg van kinderen”

Algemeen

HALSTEREN – “Ik hou gewoon heel erg van kinderen”, zegt Laura van Aelst, de nieuwe directeur van basisschool De Springplank, “ik hou van hun onbevangenheid, hun spontaniteit en het feit dat hun glas eigenlijk altijd halfvol is.” Dat Laura van kinderen houdt, en ze zo goed mogelijk wil voorbereiden op het leven is de leidraad in haar werk. Dat was al zo, en dat blijft zo, ook nu ze directeur is.

Op De Springplank neemt Laura van Aelst (32) het directeursstokje over van Jack Nuijten, die ook directeur was van de Sint Maartenschool, en meer dan 40 jaar onderwijservaring heeft. De afgelopen jaren stond ze naast hem als plaatsvervangend directeur van De Springplank, en ze had zich geen betere leermeester kunnen wensen, zegt ze: “Jack is duidelijk, maar ook altijd empathisch. Als hij je aanspreekt, dan spreekt hij je aan op gedrag, niet op de persoon. Dat past bij mij.” Niet dat Laura nou per se directeur wilde worden. Het liep gewoon zo, want Laura volgde haar hart.

“Aan mijn basisschooltijd heb ik heel warme herinneringen, die was gewoon heel fijn”, zegt ze, “mijn leerkrachten zeiden toen al dat het onderwijs wat voor mij zou zijn, maar ik wilde fysiotherapeut worden. Pas op het allerlaatste moment koos ik, volledig impulsief, voor een studie aan de Pabo. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik heb mijn hart gevolgd, ook later in mijn leven met alle kansen die ik kreeg. Schooldirecteur heb ik nooit per se willen worden, maar ik heb een grote passie voor het steeds verder verbeteren van onderwijs. Als je voor de klas staat heb je invloed op je klas, maar als directeur gaat je invloed een stuk verder en kun je nog meer betekenen.”

In de tien jaar dat Laura op De Springplank werkt, eerst als leerkracht, later als plaatsvervangend directeur was De Springplank al een fijne school. Die identiteit wil Laura behouden nu ze directeur is. “Als kinderen naar de middelbare school gaan moeten ze stevig in hun schoenen staan, want ze worden dan al geacht om belangrijke keuzes te maken. Wij willen ze zo goed mogelijk voorbereiden op de maatschappij waar ze deel van gaan uitmaken, school is een plek waar ze het leven kunnen oefenen. Kennisoverdracht is daarbij belangrijk, maar persoonlijke ontwikkeling ook, zodat kinderen de kans krijgen om uit te groeien tot slimme, autonome en kritische mensen. Daarbij wil ik als directeur betekenisvol zijn, en ik wil ook zorgen dat de deuren van onze school weer wagenwijd openstaan, zoals voor de coronacrisis. Ouders horen betrokken te zijn bij onze school, net als de buurt. Op onze school doen we dingen samen, en nu het weer kan gaan we daar werk van maken!”

Hoewel ze zich inmiddels al behoorlijk Halsters voelt woont Laura in Zierikzee, en heeft ze geen verhuisplannen: “De rit naar huis gebruik ik om mijn hoofd leeg te maken en dat is prettig”, zegt ze, “bovendien heb ik zelf twee kinderen die in Zierikzee op school zitten. Dat is hun thuis, en dat willen we zo houden. Maar de toegankelijkheid van Halsterse ouders en de hartelijkheid van de mensen hier zijn heel bijzonder. Die helpen onze school te maken tot wat hij is. Ik ben trots daar deel van te zijn!”