Ajacied Ben Schoep
Ajacied Ben Schoep Foto: Dennis van Loenhout

“Ik hou van de techniek van Ajax!”

Algemeen

HALSTEREN – Al van kinds af aan is de 74-jarige Ben Schoep Ajacied. Hij verheugt zich op het komende seizoen, wenst concurrenten Feyenoord en PSV alle succes toe, maar zegt ook: “Ik hoop wel dat Ajax het meeste succes heeft!”

Hij woont op nummer 14, en dat is maar een klein beetje toeval, grapt Halsternaar Ben Schoep: “Nummer 14 was natuurlijk de beste Ajacied die we ooit gehad hebben. Hij heeft fantastische doelpunten gemaakt, had een enorm spelinzicht en was technisch vreselijk begaafd. Van die eigenschappen heeft Ajax de vruchten geplukt, maar zelfs Feyenoord heeft ervan geprofiteerd. In het ene jaar dat Cruijff daar speelde maakte hij hen landskampioen, maar hij blijft natuurlijk vooral Ajacied.”

De liefde voor Ajax werd Ben met de paplepel ingegoten door zijn moeder, die ook fan was in hart en nieren. Dat zijn vader niks om voetbal gaf maakte niet uit, Ben groeide op met rood-wit in zijn hart: “Als Ajax verloor hoefde ik Studio Sport niet te zien”, lacht hij. Regelmatig zat Ben in De Meer, in het Olympisch Stadion en in de ArenA. Nu hij slechter ter been is zit hij vooral thuis, en bekijkt hij de wedstrijden van Ajax op tv, met zijn neven. “De tijd dat ik mijn hele huis vol Ajax-spullen had hangen heb ik wel gehad”, lacht hij, “maar het is leuk om samen te kijken en te praten over voetbal. Dat doe ik ook regelmatig bij cafetaria De Beek, daar heb ik soms heftige discussies met Feyenoord-fans, maar dat loopt altijd goed af. Je moet felle discussies kunnen voeren, maar je moet ook met elkaar door één deur kunnen. Feyenoord heeft in het verleden ook vaak leuk voetbal laten zien, daar kan ik als Ajacied heus ook wel van genieten.”

Hoewel de tijd met Louis van Gaal als trainer Ben bijzonder dierbaar is, met name de winst in de Champions League, de Wereldbeker en de Supercup van halverwege de jaren ’90, heeft hij ook grote bewondering voor de prestaties die de Amsterdamse club onder leiding van de pas vertrokken trainer Erik ten Hag leverde. “Dat betekent dat Alfred Schreuder nu een giga-klus heeft, Ten Hag doen vergeten doe je niet zomaar”, zegt Ben. Wel is hij positief over het afgelopen seizoen en het inkoopbeleid van de amsterdamse club. “Ik was kwaad omdat ze die Brobbey transfervrij lieten overstappen, maar nu is hij dus weer teruggekomen. Daar kun je van alles van vinden, maar hij heeft een paar belangrijke doelpunten gemaakt. Ik ben benieuwd of hij zijn ontwikkeling kan doorzetten Bergwijn maakt ook een goede indruk, en die Bassey van Glasgow Rangers moet zich nog bewijzen, maar die is ook veelbelovend. Ik verwacht een mooi seizoen, met Ajax als favoriet. Ik heb er zin in!”