Pip Hartsinck
Pip Hartsinck Foto: Dennis van Loenhout

Pip Hartsinck uit Halsteren:“Leuk om te doen alsof!”

Algemeen

HALSTEREN – Tussen 9 en 25 september brengt Stichting De Vierschaar maar liefst tien keer haar nieuwe openluchtspektakel Les Misérables tot leven, in het tot de verbeelding sprekende decor van Het Ravelijn in Bergen op Zoom. Dit Bergse spektakel kan niet zonder acteurs en actrices uit onze regio, zoals bijvoorbeeld de Halsterse Pip Hartsinck. Die heeft een nuchtere blik op haar rol, die van Eponine.

De rol van Eponine Thénardier is een belangrijke in Les Misérables. Ze is de dochter van twee hoteleigenaren, die hun geld verdienen door te stelen van hun rijke gasten. Eponine heeft geen gemakkelijk leven, en de 7-jarige Pip Hartsinck uit Halsteren gaat haar uiterste best doen om Eponine zo goed mogelijk gestalte te geven. Dat is heus niet makkelijk, heeft ze al gemerkt: “Ik mag niet zo blij zijn, want dan wordt mijn moeder in het stuk boos. Ik moet dus minder blij spelen dan ik zelf eigenlijk ben. Dat is best moeilijk!”

Van nature is Pip dus vaak blij. Dat komt ook omdat ze zoveel plezier heeft in acteren. Dat ontdekte ze al in de kleuterklas, en later ging ze op musical-les. Hoe meer Pip acteerde, hoe leuker ze het vond. Dromen over roem en rijkdom heeft ze eigenlijk niet eens, haar plezier is ontwapenend eenvoudig: “Ik vind het gewoon heel leuk om te doen alsof!” zegt ze, waarmee ze het vak van acteur weergaloos samenvat.

Voor Pip is Les Misérables de eerste grote productie waarin ze meespeelt. Dat ze straks voor een gevulde tribune met honderden toeschouwers staat vindt ze nog wel een beetje ingewikkeld: “Dan moet je alles goed doen”, peinst ze, “papa en mama komen kijken, oma en opa, mijn tante, een paar vriendinnen van mama en mijn juffen van school. Ik heb nog nooit gespeeld met mensen die naar me kijken. Ik hoop dat het goed gaat, maar dat denk ik wel. Ik moest ook auditie doen voor deze rol, en dat vond ik ook heel spannend, maar dat was eigenlijk alleen maar leuk.”

Musicalster worden, dat vindt Pip voor zichzelf wel een mooie toekomst. Voorbeelden of idolen heeft ze niet, ze kijkt alleen naar zichzelf: “Want ik wil gewoon mezelf zijn”, zegt ze. Met die houding maakt Pip Les Misérables nog een stukje mooier. Op de eerste voorstelling kan ze nauwelijks wachten. Haar tekst, die heeft ze al lang uit haar hoofd geleerd.
“Dat was niet moeilijk, want ik heb maar één zin”, zegt ze, “’ze kon er niks aan doen mama, sla haar niet!’” Of Eponine haar moeder met die zin op andere gedachten brengt, dat kom je te weten als je een kaartje koopt voor Les Misérables.