Ad laat Mees zien wat je in de spiegels van een vrachtwagen kunt zien.
Ad laat Mees zien wat je in de spiegels van een vrachtwagen kunt zien. Foto: Dennis van Loenhout

“Als je daar staat, dan ben je plat”

Algemeen

HALSTEREN – Veel te vaak gebeurt het nog, voetgangers of fietsers die worden aangereden door vrachtwagens omdat ze zich in de dode hoek bevinden. Dat zal de kinderen van de Bergse basisschool De Krabbenkooi niet meer gebeuren, met dank aan het Halsterse bedrijf Bernaards Transport, dat één van haar vrachtwagens een hele dag uit de vaart nam om de kinderen van De Krabbenkooi te leren wat de gevaren van de dode hoek zijn, en hoe je die te slim af kunt zijn. “Het is zo simpel!” zegt chauffeur Harold Mieger.

Per jaar legt Halsternaar Harold Mieger vele tienduizenden kilometers af aan het stuur van zijn in Bernaards Transport-groen gespoten DAF-truck. Het gevaarte is ruim 15 meter lang, 4 meter hoog en weegt geladen bijna 45.000 kilo. Mieger ging vroeger al regelmatig op pad met zijn kinderen op de passagiersstoel, en onlangs nam hij zijn kleindochter Tess (5) mee voor een rit naar Frankrijk. “Dat was genieten”, zegt Harold, die zijn beroep nog steeds het mooiste ter wereld vindt. Maar ook hij kent de gevaren: “Gisteren nog zag ik in mijn spiegel op het laatste moment een glimp van een fietser die zich in mijn ode hoek bevond. Gelukkig ging dat nét goed. Je moet er niet aan denken dat het fout gaat. Daarom ben ik vandaag hier, omdat we bij Bernaards Transport graag bijdragen aan de veiligheid van kinderen, door ze spelenderwijs bewust te maken van de gevaren van de dode hoek.”

Wat ze geleerd hebben? Mike (6), Omar (7), Leo (7) en Luca (6) van groep 3B roepen het in koor: “Als jij de chauffeur kunt zien, dan kan hij jou ook zien!” Juf Maud Emke is trots op haar leerlingen. “Dit kan ik ze in de klas wel uitleggen, maar als ze het zelf kunnen zien, aan de hand van een echte vrachtwagen leren ze het oneindig veel sneller. En dit is ook veel leuker!”

Leuk is het zeker, want van Harold mogen alle kinderen plaatsnemen achter het stuur van zijn DAF, waar zijn collega Ad ze laat zien wat je in de grote spiegels van de truck wel en niet kunt zien. Alle kinderen zwaaien enthousiast naar hun klasgenoten, maar ze verbazen zich ook over het feit dat je iemand die vlak voor de grote vrachtwagen staat helemaal niet kunt zien. De 11-jarige Kadija uit groep 8B en haar klasgenoot Mees (11) kijken hun ogen uit: “Het is heel anders als je het zelf kunt zien”, zegt Kadija, “hier zie je pas waarom je nooit in de dode hoek moet gaan lopen.” Mees ziet het ook en neemt zichzelf voor om te zorgen dat hij nooit meer in de dode hoek van een vrachtwagen terechtkomt: “Want als je daar staat, dan ben je plat”, is zijn conclusie. “Die heeft zijn les geleerd”, concludeert Harold Mieger.

Kadija ziet haar klasgenoten in de spiegels en weet: die staan niet in de dode hoek.
Groep 3B laat zien: als je bij de pion staat, dan kan de chauffeur je zien!