Vera van den Eijnden
Vera van den Eijnden Foto: Dennis van Loenhout

“Vliegen, voor mij is dat vrijheid”

Algemeen

BERGEN OP ZOOM / HALSTEREN – De Koningslinde die aan het Bolwerk in Bergen op Zoom staat, is omgeven door een bijzonder hekwerk, waaraan een jonge, Halsterse kunstenares een grote bijdrage leverde. De 18-jarige Vera van den Eijnden is terecht trots, op haar eerste, publiekelijk te bewonderen werk. Het is zeker niet het laatste.

Op 13 april 2013 werd de Koningslinde aan het Bolwerk in Bergen op Zoom geplant door de toenmalige burgemeester Dick de Cloe, om de inhuldiging van koning Willem-Alexander te memoreren. Kiwanisclub Bergen op Zoom vond dat een koninklijke boom een koninklijk hek verdiend, en greep haar 40-jarig jubileum, in 2019, aan om dat te realiseren. Kiwanis maakt zich sterk voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen, en besloot de jeugd ook bij dit project te betrekken. Leerlingen van ’t Rijks, Roncalli en het Mollerlyceum werd gevraagd de panelen te ontwerpen met het thema “vrijheid” in gedachten. Hun ontwerpen werden beoordeeld door docenten, de vijf meest aansprekende ontwerpen werden uitgewerkt om uit panelen van cortenstaal te worden uitgesneden. Eén van die ontwerpen was van de Halsterse Vera van den Eijnden, leerling van het Mollerlyceum.

Impact

“Ik heb een hele lieve kunstdocente, mevrouw Van Treijen”, zegt Vera, “toen zij van deze opdracht hoorde vroeg ze ‘Goh, Veer, is dat niks voor jou? Samen hebben we, buiten schooltijd, gekeken wat we het beste konden doen. Omdat er iemand uitviel mocht ik zelfs twee panelen maken. Mijn ontwerp draait om een vogel. Vliegen, voor mij is dat vrijheid, en die vrije vogel laat ons zien hoe blij we moeten zijn met onze vrijheid.” Dat Vera nu een blijvend kunstwerk in de openbare ruimte van Bergen op Zoom heeft vindt ze “supergaaf”. Volgend jaar gaat ze naar de kunstacademie, waar ze animatie en illustratie gaat studeren. “Ik wil heel graag een impact maken op de wereld”, zegt ze, “dat ik hier de kans heb gekregen in zo’n mooi project is een hele eer.”

Moment

President Peter de Lepper van de Bergse Kiwanisclub onthulde het Koningshek op Bevrijdingsdag, twee jaar later dan gehoord. “Nu de pandemie voorbij lijkt is Bevrijdingsdag een heel mooi moment om dit te doen”, zegt hij, “dit hek is een mooie toevoeging aan de Koningslinde, en deze jonge kunstenaars kunnen hier voortaan trots voorbij lopen en zeggen: dat heb ik gemaakt!”

Afbeelding