Ad van Loenhout
Ad van Loenhout Foto: Dennis van Loenhout

Boek over leven op landgoed Mattemburgh

Algemeen

HOOGERHEIDE – Iedereen in de regio kent Landgoed Mattemburgh, met het statige, witte landhuis als middelpunt. Maar wie kent de graaf en gravin die er ooit woonden? Wie weet hoe het leven op het adellijke landgoed eraan toeging? Het antwoord is: iedereen die ‘t Hof van Cuypers leest. Het boek dat Hoogerheidenaar Ad van Loenhout schreef over het leven op landgoed Mattemburgh wordt op 11 september gepresenteerd.

Van Loenhout is er trots op: “Dat ik een stuk lokale geschiedenis heb kunnen vastleggen vind ik mooi. Over Woensdrecht was, vanuit het perspectief van de toenmalige inwoners, weinig bekend over bijvoorbeeld de Eerste Wereldoorlog. Ik heb brieven van de graaf ontdekt, waarin hij schrijft hoe hij enkele tientallen gevluchte Belgen opving in de oranjerie, waarvan enkelen zelfs hun koeien hadden meegenomen. Zulke onbekende feitjes zijn heel waardevol.”

Verhalen

Het boek van Van Loenhout schetst ook een beeld van de graaf en gravin. Die waren erg gesteld op hun privacy en hadden in de streek vooral het imago “gierig” te zijn, een reputatie waar ze soms onder gebukt gingen, maar die soms ook actief in stand leken te houden. Van Loenhout vond brieven van de gravin aan haar personeel die dat negatieve imago leken te ontkrachten, en putte vooral veel uit de verhalen van Jo Bogers en Dirk Vos. “Dirk overleed in 2019, dus ik ben heel blij dat ik zijn verhalen nog net op tijd heb kunnen vastleggen, zodat ze niet verloren gingen”, zegt Van Loenhout. “Dirk en Jo drukten me op het hart dat de graaf en gravin goede mensen waren. Vooral Dirk stond erop dat ik niet kwaad over hen zou schrijven. In mijn boek vel ik geen oordeel over hen, ik vertel slechts over hoe ze leefden in de gemeente Woensdrecht, en over wat ze hebben nagelaten. Het landgoed kennen we allemaal, de graaf en gravin die er leefden hadden hun goede en slechte kanten, maar die hebben we allemaal. Het waren gewone mensen. Daarover gaat mijn boek, over gewone mensen die leefden en werkten op landgoed Mattemburgh.”

‘t Hof van Cuypers, wonen en werken op Landgoed Mattemburgh, is verkrijgbaar in de boekhandel, en te bestellen via: 
www.picturespublishers.nl

Afbeelding