Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>De villa op Landgoed Mattemburgh.</p>

De villa op Landgoed Mattemburgh.

(Foto: Ad van Loenhout)

Bezichtiging buitenplaats “De Mattemburgh” en de villa

HOOGERHEIDE - Op 31 juli, de laatste zondag van deze maand, organiseert Brabants Landschap een wandeling op deze, voor Brabant unieke, buitenplaats. De villa is ooit gesticht door de familie Cuypers en door de laatste telg van dit geslacht geschonken aan Brabants Landschap.


Naast de formele Franse tuin wordt er een bezoek gebracht aan de informele Engelse tuin.

De tuinen zijn in deze tijd van het jaar op zijn mooist. Het “Pucklerbed”, de “taart” aan de straatkant van het landhuis, staat er top bij en de gids vertelt u graag over de Duitse legerofficier en tuinarchitect Fürst Pückler, de naamgever van de “taart”, en de gestileerde perken in de vorm van een zwaan. Bij deze perken en de “taart” worden alleen verschillend gekleurde bladplanten gebruikt. Deze komen voor een groot gedeelte uit de eigen kweekkas.

De gids vertelt u over de cultuurhistorische achtergronden van de buitenplaats. Tijdens deze rondleiding mag u ook de villa bezichtigen.

In de maand juli is de laatste mogelijkheid om de ijskelder onder het theehuisje te bezichtigen. Vanaf half augustus is dat niet meer mogelijk omdat de vleermuizen “de baas” zijn in de kelder!

In het voorjaar van 2022 is de kleine expositie uitgebreid met nieuwe museumstukken van Marie-Louise Cuypers. Ook zijn nieuwe foto’s te bekijken van het leven op het landgoed.

Liefhebbers voor deze excursie, die door een deskundige gids van Brabants Landschap begeleid wordt, kunnen op 31 juli vanaf 13.30 uur bij de nieuwe Orangerie, gelegen nabij parkeerplaats P1  in de Beukendreef, verzamelen. Uiterlijk 14.00 uur wordt er gestart.

De rondleiding duurt ca. 2 uur.

Deze excursie is niet bedoeld voor groepen! Zij worden verzocht apart te reserveren.

Na afloop kunt u nog lekker nagenieten in de sfeervolle (verbouwde) Oranjerie of op het terras aan de Franse tuin of in de vernieuwde binnentuin.

Kijk ook eens op onze site www.brabantslandschap.nl of op www.orangeriemattemburgh.nl

Meer berichten