Kuipplanten op Landgoed Mattemburgh. (Foto: Leo den Heijer)
Kuipplanten op Landgoed Mattemburgh. (Foto: Leo den Heijer) Foto: Leo den Heijer

Laatste publiekswandeling op Mattemburgh van dit seizoen

Algemeen

HOOGERHEIDE - Op zondag 26 september houdt Brabants Landschap de laatste publiekswandeling dit seizoen door de tuinen en de villa, op buitenplaats “De Mattemburgh”. Dit geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. De unieke kuipplantencollectie van de Mattemburgh zal tijdens deze rondwandeling centraal staan. 

De oudste bomen zijn zeker 150 jaar oud, wetend dat er in Nederland maar 110 geregistreerde kuipbomen bestaan die ouder zijn dan 100 jaar. Een flink aantal hiervan staat op Mattemburgh. De collectie bestaat uit veel verschillende soorten citrussen en laurier, maar ook de mooie mirte en granaatappel ontbreken niet. Ze geven door de standplaats van groot (4,5m) naar klein (1,5m) een extra dieptewerking aan de Franse stijltuin, waardoor het geheel met de paden optisch langer lijkt. Ook de mooie houten kuipen zijn specifiek van vorm en kleur voor het landgoed. 

In oktober zullen de kuipplanten weer naar binnen verhuizen en dit is dan ook de laatste gelegenheid van dit seizoen om al dit moois buiten van dichtbij te komen bekijken. Er zal ook stilgestaan worden bij de manier waarop de planten vroeger naar binnen werden gebracht en hoe dit tegenwoordig gebeurt. De villa is ooit gesticht door de familie Cuypers en door de laatste telg van dit geslacht geschonken aan Brabants Landschap. De wandelingen zijn niet bedoeld voor groepen, hiervoor graag apart reserveren. Aanvang 14.00 uur bij de parkeerplaats, let op, P1 aan de Beukendreef. De gidsen van Brabants Landschap zullen u daar graag verwelkomen vanaf 13.30 uur! De rondleiding duurt ongeveer twee uur en de kosten bedragen €8,- per persoon. Na afloop kunt u nog lekker nagenieten in de sfeervolle Oranjerie, op het terras aan de Franse tuin of in de binnentuin. Voor deze rondleiding dient u zich vooraf aan te melden via de website van Brabants Landschap www.brabantslandschap.nl/activiteiten