Citrusbomen op Mattemburgh
Citrusbomen op Mattemburgh Foto: Leo den Heijer

Laatste publiekswandeling seizoen Mattemburgh

Algemeen

HOOGERHEIDE - Op zondag 27 september organiseert Brabants Landschap de laatste publiekswandeling dit seizoen op buitenplaats "De Mattemburgh". Dit geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. De unieke kuipplantencollectie van de Mattemburgh zal tijdens deze rondwandeling centraal staan.

De oudste bomen zijn zeker 150 jaar oud, wetend dat er in Nederland maar 110 geregistreerde kuipbomen bestaan die ouder zijn dan 100 jaar. Een flink aantal hiervan staat op Mattemburgh. De collectie bestaat uit veel verschillende soorten citrussen en laurier, maar ook de mooie mirte en granaatappel ontbreken niet. Ze geven door de standplaats van groot (4,5m) naar klein (1,5m) een extra dieptewerking aan de Franse stijltuin, waardoor het geheel met de paden optisch langer lijkt.

Ook de mooie houten kuipen zijn specifiek van vorm en kleur voor het landgoed. In de tuinen hebben kortgeleden veranderingen plaatsgevonden. Nieuwe aanleg van struiken en bomen. Ook de grachten zijn weer uitgegraven en voorzien van water. In oktober zullen de kuipplanten weer naar binnen verhuizen en dit is dan ook de laatste gelegenheid van dit seizoen om al dit moois buiten van dichtbij te komen bekijken. Er zal ook stilgestaan worden bij de manier waarop de planten vroeger naar binnen werden gebracht en hoe dit tegenwoordig gebeurt.

In verband met het coronavirus gaat de wandeling alleen door de tuinen. U kunt de villa helaas nu niet bezichtigen. De wandelingen zijn niet bedoeld voor groepen, hiervoor graag apart reserveren.
Aanvang is 14.00 uur bij de parkeerplaats, P1 aan de Beukendreef. De gidsen van Brabants Landschap zullen u daar graag verwelkomen vanaf 13.30 uur! De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en de kosten bedragen €8,- per persoon. Beschermers van Brabants Landschap krijgen 50% korting. Na afloop kunt u nog lekker nagenieten in de sfeervolle (verbouwde) Oranjerie of op het terras aan de Franse tuin of in de vernieuwde binnentuin. Voor deze rondleiding dient u zich vooraf aan te melden via: www.brabantslandschap.nl/activiteiten