Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
In een geamuseerd gesprek met Bauke Mollema.
In een geamuseerd gesprek met Bauke Mollema.

Pim & Co.

PARIJS/HOOGERHEIDE – Een kleine twee decennia heeft het geduurd voordat er in de voetsporen van Gerard Koel werd getreden. De geboren Amsterdammer maakte vanuit Hoogerheide als chauffeur van de NOS-equipe 33 jaaar deel uit van de ’s-werelds grootse wielerronde. Dorpsgenoot Pim Bruijnzeels neemt anno 2022 als AD video-verslaggever in de Tour de France de honneurs waar.


Pim: Goedenavond Gerard!

Gerard: Hoi Pim. De klus zit er op?

Pim: Nog even. Na drieënhalve week achter mannen als Vingegaard, Pogacar en Van Aert gereisd te hebben, maakte ik zondag automatisch de oversteek naar de Tour de France Femmes. Iets minder hectisch doch zeker niet minder professioneel. Het dameswielrennen is ‘hot’ vandaag de dag. Hoe was dat eigenlijk toen jij nog fietste?

Gerard: Ik reed alweer een halve eeuw terug in de rondte. In die tijd kropen er mondjesmaat ook dames op een fiets met een krom stuur en dat heette dan dameswielrennen. Er waren er een paar die dat heel hard konden en die staken er met kop en schouders boven uit. De zusjes Keetie en Bella Hage bijvoorbeeld. Tineke Fopma en Monique Knol werden eveneens wereldkampioen. Het waren pioniers, alles stond nog in de kinderschoenen. Keetie Hage was volgens mij ook nog ‘gewoon’ schooljuffrouw. Jaren later deed met name Leontien van Moorsel van spreken en tilde het wielrennen naar een ander niveau. Tegenwoordig tellen ze volledig mee en als zichzelf respecterende wielerploeg heb je ook een damesselectie in koers. Van der Breggen, Van Vleuten, Vos, stuk voor stuk wereldtoppers en die Lorena Wiebes, die sprint echt als een kerel!

Pim: Mij hoor je ook echt niet van het zwakke geslacht spreken. Op de laatste rustdag in de Pyreneeën had ik het genoegen om met naast onder meer mijn collega Thijs Zonneveld ook met de huidig Nederlands kampioene Riejanne Markus een rondje van zestig kilometer te maken. Manmanman, ik wist niet wat ik meemaakte. Ik ben wel 134 keer gelost en bovenop iedere berg of heuvel stond ze geduldig met een glimlach op me te wachten. Wielrennen en vooral klimmen is een vak apart.

Gerard: Zo is dat. Ik zocht ook niet voor niets mijn heil in het baanwielrennen! In ieder geval weer een ervaring rijker. Hoe heb je trouwens de Tour als werkplaats ervaren?

Pim: De Tour is geweldig maar niet zo romantisch als men misschien denkt. Het wordt je niet altijd gemakkelijk gemaakt om je werk te doen. De ASO is vrij streng. Wie betaalt, die bepaalt. Dus rechtenhouders hebben veel meer mogelijkheden als niet-rechtenhouders. Al maakt dat het spel wel weer extra leuk als het dan toch goed lukt om iets te maken! Verder was het top om te ervaren hoeveel tijd de meeste renners voor je nemen, hoe ze accepteren dat contact met de pers erbij hoort. Heb je een beetje genoten van de Tour?

Gerard: Enorm! Vingegaard en Pogacar hebben er voor gestreden, verder blijft Wout van Aert een geweldenaar en prachtig om naar te kijken.

Pim: Sommige complotdenkers zetten voorzichtig vraagtekens bij de haast bovenmenselijke prestaties van Wout van Aert. Hoe kijk jij naar zijn performance in de voorbije weken?

Gerard: Van dichtbij heb ik het tijdperk Merckx meegemaakt. Hinault en Lemond waren op hun manier uitzonderlijk. Daarna hebben Armstrong en consorten jarenlang ongestoord hun gang kunnen gaan. De controles zijn daarna veel strenger geworden. Van Aert is een supertalent die in combinatie met de haast wetenschappelijke begeleiding en voeding dit kan laten zien. Van een ezel maak je echt geen renpaard.

Pim: Helder. In wiens huid had je willen kruipen of op wiens fiets had jij weleens willen zitten?

Gerard: Dat is een best lastige vraag. Als ik dan toch een antwoord moet geven, dan denk ik toch aan René Pijnen. In mijn ogen de beste baanwielrenner ooit. Post en Sercu waren in hun tijd ook goed echter Pijnen was speciaal. Die heb ik dingen zien doen, dat was om jaloers op te worden. Over die fiets gesproken, doe dan die Trek waarop Bauke Mollema rondreed maar. Ik heb altijd een voorkeur voor een prachtig rode fiets gehad. Mare… de Tour met mannen, nu weer de vrouwen. Nog meer in het vooruitzicht?

Pim: Als ik thuiskom ga ik eerst twee weken op de bank liggen haha. Vervolgens maken we ons op voor de eerste etappes van de Vuelta in Nederland. Daarnaast is het WK dit jaar in Australië, wat natuurlijk ook een gave ervaring zou zijn. Of dat echter door gaat, is nog even afwachten. We zien wel.

Gerard: Okay, succes met de dames deze week. Het was me de afgelopen weken een waar genoegen. Als je terug bent, maar eens een bakje komen doen! 
Pim: Bedankt! Het plezier was wederzijds. Tot binnenkort, de afspraak staat!

Meer berichten