Felicitaties en Sirocco Mountainbike voor Wim van Duijn uit handen van tourspel-directie Niels van Elzakker en Ivar Brouwer.
Felicitaties en Sirocco Mountainbike voor Wim van Duijn uit handen van tourspel-directie Niels van Elzakker en Ivar Brouwer.

Sirocco bike voor Wim van Duijn

Algemeen

HOOGERHEIDE – Roodwitblauwe chauvinisten kleurden ruim drie weken geel zwart. Hoewel slechts de onfortuinlijk uitgevallen Steven Kruijswijk de ploeg een oranje tintje gaf, spreekt men internationaal van een tourzege op conto van een Nederlandse ploeg. Met dank aan met name Deens geel en bol plus Belgisch groen was Jumbo Visma tijdens de 109e editie onomstreden. 

Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en Wout van Aert bevestigden hun kunnen. Primoz Roglic en Mathieu van der Poel voldeden niet aan de verwachtingen. Geraint Thomas, Nairo Quintana en Adam Yates fietsten niet onverdienstelijk mee en David Gaudu was de beste van de rest. Het zilveren Primera Niels van Elzakker Tourspel werd op haar wenken bediend en kreeg met routinier Wim van Duijn een prachtige naam op de erelijst! En winnaar van de Sirocco Mountainbike!

De derde tourweek startte op dinsdag 19 juli met een huzarenstukje van Hugo Houle. Richard Wouters boekte zijn traditionele etappezege. Het Pyreneeën-tweeluik kwam op naam van respectievelijk Pogacar en Vingegaard. In hun kielzog liet oud-voetbalgoalie en verdienstelijk amateurkunstschilder Adrie Leenaerts zien ook van verstand van wielrennen te hebben. Daags nadien was het notabene de geestelijk vader van ‘HetTourspelvanWestBrabant’ John Kerstens die de hoofdprijs pakte. 

Christophe Laporte zorgde op vrijdag voor de eerste Franse etappezege. Kassa op zijn Italiaanse vakantieadres voor METO-verdediger Niels Adriaansen. Tijdens de tijdrit bleven Wout van Aert en Het A-team ruim twintig concurrenten de baas. 

Op de Champs-Elysées ging de laatste bloementuil naar Jasper Philipsen met in diens schaduw Ludo Verboven!

Evenals in de tweede week heerste Corné Lodiers ook, zij het nipt voor het duo Jules Theuns en René Schot, in de derde tourweek. In totaal scoorde hij maar liefst een dertien gele truien. De allerlaatste moest hij echter ontberen daar langzaam maar zeker bij het inrijden van Parijs een kwartet potentiële eindwinnaars oprukte: Tonnie Groffen, Lianda Matthijssen-Nieuwkerk, Corné van Dorst en Wim van Duijn aan het front. Uiteindelijk maakte de selectie van Romain Bardet het verschil voor Wim van Duijn.

Wim van Duijn: ”Mijn zoon Guido en ik vullen jaarlijks ieder vier rijtjes in. Met het wegvallen van Primoz Roglic en Mathieu van der Poel dacht ik dat mijn kansen verkeken waren.”

Aan de andere kant vormde dit een klap voor veel andere tourspelspelers. Het ging erom welke renners naast Van Aert en Vingegaard had geselecteerd? Ik heb de mazzel dat Geraint Thomas, David Gaudu en de voor velen afgeschreven Romain Bardet zich in de top-10 wisten te handhaven. Ik ben een trouwe deelnemer, heb in het verleden diverse dagen de gele trui gedragen, etappes gewonnen en ook al eens eerder een paar keer kort in het klassement geëindigd. Mooi dat het me nu ook gelukt is om de felbegeerde Sirocco Mountainbike te winnen!

Voor het ideale tiental had men Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Jasper Philipsen, Geraint Thomas, David Gaudu, Michael Matthews, Mads Pedersen, Christophe Laporte en Dylan Groenewegen moeten selecteren. 

Top 10 Tourspel 2022: 1. Wim van Duijn (2100), 2. Corné van Dorst (2068), 3. Linda Matthijssen-Nieuwkerk (2058) en Tonnie Groffen (2058), 5. Youri van der Meulen (2049), 6. Eddy van Loon (2048), 7. Esther Baerents (2044), 8. Max van Elzakker (2040) en Etienne Suijkerbuijk (2040) en 10. Rob Koolen (2032).