Guido Jansen, Manon Clarijs en Marc Minnebach.
Guido Jansen, Manon Clarijs en Marc Minnebach. Foto: Dennis van Loenhout

50-ste avondvierdaagse toont mooiste van Ossendrecht

Algemeen

OSSENDRECHT – De Ossendrechtse Avondvierdaagse gaat bijna beginnen. De tocht wordt dit jaar voor de vijftigste keer gelopen, voor de organisatie is dat reden genoeg om op zoek te gaan naar de allermooiste plekjes van Ossendrecht: “Een rondje Putseweg lopen, dat doen we niet. We willen onze wandelaars laten zien hoe mooi Ossendrecht is.”

Ossendrecht is gehecht aan haar wandelvierdaagse, dat is één ding dat overduidelijk wordt als je je verdiept in de historie van het evenement. “Het is begonnen in 1969 of 1970”, zegt huidig voorzitter, “buurtschap Molenakkers organiseerde de eerste tocht, met Geert de Moor als voorzitter. Ossendrecht had toen nog twee basisscholen, bomvol leerlingen. Aan de eerste avondvierdaagse deden ruim 500 wandelaars mee. Dat waren nog eens tijden!”

In de jaren die volgden zou het aantal wandelaars soms dalen, dan weer stijgen en toch weer dalen. Ook de organisatie ging over in andere handen, jarenlang vond die plaats onder de vleugels van SBO, en altijd als er bestuursleden opstapten waren er wel anderen die het stokje overnamen. Die enkele keer dat de avondvierdaagse niet kon doorgaan betekende nooit de zwanenzang, zelfs corona kreeg het huidige bestuur er niet onder.

Naast voorzitter Guido Jansen bestaat dat bestuur uit secretaris Marc Minnebach, penningmeester Manon Clarijs en bestuursleden Marion Haans en Nand Verelst. In 2017 richtten ze een stichting op, om zo te waarborgen dat de organisatie van de wandelvierdaagse goed en veilig verloopt. Toen corona in 2020 dreigde een streep door de avondvierdaagse te zetten bedachten ze een snuffelspeurtocht, en vorig jaar werden de wandelaars individueel op pad gestuurd, met een door de organisatie uitgezette route en een goedgevulde goodiebag. “De handdoek in de ring gooien?”, lacht het bestuur, “dat is zelfs nog nooit in ons opgekomen. Ook onze vrijwilligers en onze sponsors zijn ons trouw gebleven. Daar zijn we ongelooflijk trots op.”

Toen bleek dat de avondvierdaagse van 2022 weer in de normale vorm kon plaatsvinden slaakte de organisatie een zucht van verlichting. “Wandelen is niet alleen gezond, het is ook een sociale activiteit”, zegt Guido, “gelukkig kunnen we dit jaar weer samen op pad, en kunnen we onderweg weer bijpraten. We zijn blij om iedereen weer te zien: de schoolkinderen, maar ook de scouts die trouw voorop lopen bij de 5 kilometer en vooral de rolstoelers van Mariahove, die al jaren bij de avondvierdaagse horen. Dat er dit jaar ook enkele Oekraïense vluchtelingen meelopen is ook iets waar we heel blij mee zijn.”

Historisch

Om te vieren dat de avondvierdaagse voor de vijftigste keer plaatsvindt heeft de organisatie zich extra ingespannen om te zorgen dat de wandelaars van de 5, 10 en 15 kilometer mooie routes lopen, die hen langs bijzondere plekken voeren. “We hebben ons gericht op bijzondere, historische rustplaatsen”, vertellen Guido en Manon, “zo hebben we bijvoorbeeld de Berghoeve als rustplaats, de plek waar zuster Marie Adolphine vroeger naar school ging. Dit jaar komen de routes gegarandeerd langs plekken waar je anders nooit komt!” In 2019, tijdens de laatste ‘normale’ avondvierdaagse, mocht de organisatie meer dan 300 deelnemers begroeten: “Het zou heel mooi zijn als dat er dit jaar nog meer zijn!”

Afbeelding