Manon Clarijs, op een deel van de route dat belangrijk is voor de deelnemers!
Manon Clarijs, op een deel van de route dat belangrijk is voor de deelnemers! Foto: Dennis van Loenhout

Snuffelspeurtocht vol Ossendrechtse details

Algemeen

OSSENDRECHT – Ook in Ossendrecht kon de avondvierdaagse niet doorgaan. Maar ook in Ossendrecht bedacht de organisatie een alternatief, dat uitblinkt in creatviteit, toegankelijkheid en comfort. 

Bovendien draait de snuffelspeurtocht – want zo heet het Ossendrechtse alternatief – om wat de wandelsport zo mooi maakt: je eigen dorp met andere ogen bekijken.

Wandelen is pure ontspanning. Wie wandelt maakt z’n hoofd leeg, en doet nieuwe energie op. Maar wandelen heeft nog een voordeel: door te wandelen leer je je omgeving beter kennen, en ontdek je plekken, dingen en details die je anders misschien niet gezien zou hebben. Die zaken werden de voeding voor het alternatief voor de traditionele avondvierdaagse van Ossendrecht. Namens de Stichting Avondvierdaagse Ossendrecht vertelt Manon Clarijs over een idee dat ze omarmde, en samen met “collega” Marion Haans uitwerkte tot een leuk, typisch Ossendrechts uitje voor het hele gezin.

“Dat onze normale avondvierdaagse niet kan doorgaan is best zuur. Vorig jaar hebben we al één van de dagen moeten afblazen vanwege onweer. Dat vonden we een te groot risico, we dachten toen ‘volgend jaar beter!’ En toen kwam de coronacrisis dus. Toen de die uitbrak hadden we al snel door dat onze normale avondvierdaagse niet kon doorgaan”, vertelt Manon (29), “een andere datum bleek niet haalbaar, maar omdat we onze wandelaars – vorig jaar hadden we bijna 400 deelnemers – toch iets leuks wilden bieden besloten we wat anders te bedenken. We hebben een groot team van vrijwilligers, met veel ideeën en samen bedachten we de Snuffelspeurtocht. Het blijkt een schot in de roos, want er wordt nu al massaal ingeschreven. Daar zijn we heel trots op.”

De snuffelspeurtocht is een route van 5 kilometer die langs allerlei mooie plekken in Ossendrecht voert. Je kijkt je ogen uit, en dat is ook precies de bedoeling, zegt Manon: “Ossendrecht is erg mooi, en er is heel veel te zien. Daarom krijgen onze deelnemers een blad mee met daarop allerlei foto’s van plekken die ze onderweg gaan zien. Die moeten ze in de juiste volgorde zetten. Bovendien hebben we allerlei vragen over de route bedacht, die de deelnemers moeten beantwoorden. De vragen zijn erg cryptisch, en heus niet altijd eenvoudig. Daarom is onze wandelspeurtocht ook geschikt voor het hele gezin: hoe meer ogen, hoe meer je onderweg ziet en hoe meer vragen je samen kunt beantwoorden. Als organisatie hebben we erg veel plezier gehad bij het bedenken van de vragen en we horen ook van deelnemers dat ze ze erg leuk, en soms ook best lastig, vinden.” Manon verklapt de antwoorden niet, maar heeft wel één tip voor de deelnemers: "Gebruik tijdens de route een GPS-app die je route vastlegt, zoals Strava. Dan wacht je op het einde van de wandeling nog een leuke verrassing!"

Deelname aan de Snuffelspeurtocht kost 2 euro. Daarvoor krijgen deelnemers een gratis snoepzak voor onderweg, en krijgen ze een gratis beker ranja bij Café Harmoniezaal, één van de trouwe sponsors van de avondvierdaagse. “Ook in deze moeilijke tijden staan onze sponsors achter ons, en wij achter hen”, zegt Manon, “samen zijn we blij dat we dit jaar toch nog iets moois kunnen doen voor al die wandelaars. De laatste jaren zagen we het aantal deelnemers steeds een beetje stijgen. We willen graag in beeld blijven bij al die mensen, zodat ze volgend jaar weer meedoen aan een hopelijk normale vierdaagse, waar iedereen met en bij elkaar kan lopen. Want wandelen is ook een sociale sport, en dat aspect mist een beetje in de anderhalvemetersamenleving. We verheugen ons dus al op volgend jaar!”