Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Huijbergen wandelt virtuele vierdaagse

Algemeen

HUIJBERGEN – Zoals bij zo veel evenementen trok de corona-crisis ook een streep door de avondvierdaagse van Huijbergen. Bij de pakken neerzitten past niet bij De Wandelende Tak, de wandelvereniging die de Huijbergse avondvierdaagse organiseert. Ze hopen op een deelnemersrecord bij de “Home Edition” van de avondvierdaagse, die nog tot eind augustus in virtuele vorm gelopen kan worden.

Wandelen is gezond, en het mooiste is dat je het altijd en overal kunt doen. Huijbergen weet dat: de avondvierdaagse trekt meestal zo'n 250 deelnemers, en één van die deelnemers zou dit jaar zijn vijfenveertigste vierdaagse lopen. Zou, want door de corona-crisis kan de avondvierdaagse in Huijbergen niet doorgaan, in elk geval niet in de traditionele vorm. Maar wandelen kan altijd en overal, zelfs tijdens de corona-crisis. Daarop hamert het zeskoppige comité dat binnen Wandelvereniging De Wandelende Tak elk jaar de Huijbergse avondvierdaagse organiseert.

Een avondvierdaagse op- en uitzetten is een hele klus, maar Gerald en Yvonne de Waal, Gitta van Rooij, Marian Stultiens, Kees van den Berg en Diana van Diessen nemen die elk jaar met liefde op zich. “Eén van onze sterke punten is dat we elk jaar nieuwe routes uitzetten”, zegt Gitta van Rooij. Begin dit jaar was ze samen met Marian Stultiens drukdoende met het bepalen van die nieuwe routes, toen het corona-virus toesloeg en de avondvierdaagse moest worden afgelast.

Initiatief omarmd

“Dat was natuurlijk vreselijk jammer”, zegt voorzitter Gerald de Waal, “maar je ziet overal dat de corona-crisis veel creativiteit losmaakt bij mensen. Zo ontwikkelde de Koninklijke Wandelbond een app die mensen in staat stelt om vanuit huis toch een avondvierdaagse te lopen. Dat initiatief hebben we in Huijbergen omarmd, zo kunnen de 250 deelnemers die we traditioneel hebben toch een vierdaagse lopen, wanneer het hen uitkomt, en zonder in grote groepen te lopen.”

Gitta van Rooij legt uit hoe de “virtuele vierdaagse” werkt: “Via avondvierdaagse.nl download je de Home Edition-app, waarmee je je kunt aanmelden en routes kunt vinden op je eigen locatie, in ons geval dus Huijbergen. Je kunt kiezen voor afstanden van 5 of 10 kilometer, en voor elke afstand zijn er verschillende routes. Wie kleine kinderen heeft kan er zelfs voor kiezen om 2,5 kilometer te lopen. Het vergt wat discipline om solo te lopen, maar je kunt wandelen wanneer je wilt en na inschrijving heb je veertien dagen de tijd om je vierdaagse te voltooien. Dat moet je doen voor 31 augustus, dan krijg je ook een medaille, zoals dat hoort bij een avondvierdaagse.”

Die medaille, zo vertelt Gerald de Waal, komt het bestuur dan persoonlijk overhandigen. “Want we willen graag contact houden met onze wandelaars”, zegt hij, “en we hopen dat we volgend jaar weer een 'normale' avondvierdaagse kunnen lopen, gezellig met elkaar. Met een Blarenbal, zoals dat hoort. Maar tot het zover is, is deze virtuele vorm een prachtig alternatief, zeker omdat je zelf bepaalt wanneer je loopt. Traditioneel hebben we in Huijbergen zo’n 250 deelnemers, maar stiekem hopen we dat deze Home Edition nog meer mensen over de streep trekt om mee te lopen. Een deelnemersrecord zou erg leuk zijn in zo’n bijzonder jaar.”